LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            Italien            Opdagelsesrejsende         


Christoffer Columbus

Christoffer Columbus
Christoffer Columbus (Spansk: Cristóbal Colón, Italiensk: Cristoforo Colombo, 1451- 20. maj 1506), italiensk navigatør og opdagelsesrejsende. Columbus var den opdagelsesrejsende, som i 1492 genopdagede Amerika.

Han blev født i Genova, og tog til søs i en ung alder. I 1478 slog han sig ned i Portugal, hvor han forsøgte at finde sponsorer til sit projekt, som gik ud på at finde en ny søvej til Indien ved at sejle vestpå.

Efter at krigen mod maurerne sluttede med succes besluttede det katolske kongepar Isabella og Ferdinand af Spanien at støtte ham. De gik ind på Columbus' omfattende krav, som indebar at hvis det lykkedes for ham skulle han adles, have titlen admiral af oceanet, udnævnes til vicekonge af alle nye lande, der måtte blive opdaget og endelig have beskedne 10 % af alle værdier, der ville resultere heraf. Imidlertid fandt han i stedet Amerika og blev den første historisk vigtige europæiske opdager af Den nye Verden. Selv efter yderligere tre rejser til Caribien lykkedes det ham ikke at finde søvejen til Asien, og han overskyggedes snart af den mere succesfulde Vasco da Gama.

Den 20. maj 1506 dør Columbus af et hjertestop. Han blev 54 år gammel. Begravelsen bliver foretaget i den spanske by Valladolid, og hans jordiske rester bliver flyttet hele fire gange før de ender i Sevilla.

Har også lagt navn til Columbus-ægget.