LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            Musikere         


David Gilmour
David Gilmour (født 4. marts 1946) er guitarist i Pink Floyd og har også udgivet solomateriale.

Han blev født i Cambridge, England og voksede op i Grantchester Meadows. Gilmour blev uddannet i en Rudolf Steiner-skole og blev i årevis brugt i reklamer for disse skoler. Han har dog beskrevet sin uddannelse på skolen som »rædselsvækkende«.

Omkring 1970 kom Gilmour gradvist med i Pink Floyd, da den tidligere guitarist og sanger, Syd Barrett, blev stadig mere ustabil på grund af et stort forbrug af hallucinogene stoffer. David Gilmour viste sig at være en god sanger og guitarist, med sans for harmoniske og lange guitarsoloer, hvilket gjorde ham til fuldgyldigt medlem af Pink Floyd efter Syd Barrett havde forladt gruppen. I samarbejde med Roger Waters blev Pink Floyd en af 1970'ernes supergrupper med storstilede koncerter og udgivelser der kan beskrives som milepæle i musikhistorien, hvor Dark Side Of The Moon og The Wall er de mest kendte.

Efterhånden begyndte forholdet mellem Waters og Gilmour at blive noget anstrengt, og efter udgivelsen af Final Cut i 1983 forlod Roger Waters Pink Floyd efter en intens retssag om retten til navnet Pink Floyd, en retssag som Waters tabte. Derefter overtog Gilmour styringen af Pink Floyd.

I Pink Floyds stille perioder, har Gilmour fået tiden til at gå som studiemusiker, producent og sågar koncert-lydmand, blandt andet ved særlige pseudonyme udgivelser, samt i samarbejder med Roy Harper, Kate Bush, The Dream Academy, Grace Jones, Arcadia, Bryan Ferry, Robert Wyatt, Hawkwind, Paul McCartney, Sam Brown, Jools Holland, Propaganda, Pete Townshend, The Who, og forskellige velgørenheds-»supergrupper« og mange andre.

Han er også en erfaren pilot.

I 2002 gav han nogle få akustiske solokoncerter i London og Paris, sammen med et lille orkester og kor, som er dokumenteret i udgivelsen In Concert.

I november 2003 fik han tildelt ridderordenen Commander of Order of the British Empire (CBE, eller Kommandør i det Britiske Riges Orden).

Soloudgivelser af David Gilmour