LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            Opdagelsesrejsende         


Diego Almagro
Diego Almagro (1475 - 8. juli 1538), spansk erobrer. Hans livshistorie i hans ungdoms- og manddomsår er ikke kendt. 1514 gik han til Darien, hvortil der var en betydelig tilstrømning af spanske eventyrere. Almagro ledsagede Pizarro på dennes første togt mod Peru; senere fik han af kejser Karl 5. bemyndigelse til at bemægtige sig og derefter som statholder herske over de lande, der lå syd for det Pizarro anviste område (Peru), altså det nuværende Chile.

1535 brød Almagro op fra Cuzco med 570 mand, oversteg med uhyre besvær Andesbjergene, steg endelig ned i det land, som nu hedder Chile, og plantede Spaniens flag der. 1537 forlod han atter Chile, drog tilbage til Peru og rykkede mod Cuzco, i hvilken by to af Pizarro's brødre belejredes af peruanerne. Almagro slog peruanernes hær og frelste de belejrede, men besatte derpå byen og erklærede den for hørende til sit statholderskab. Allerede tidligere havde der været uoverensstemmelser mellem Almagro og Pizarro om denne by, Nu kom det til åben krig. Ved Las Salinas, ikke langt fra Guzco, kom det til kamp 26. april 1538. Næsten hele Almagros lille styrke, omtrent 150 mand, blev nedsablet af de langt overlegne fjender, Almagro selv fanget og efter 2½ måneds fangenskab dømt til døden og henrettet i fængslet.

Med en indianerinde i Panama havde Almagro omtrent 1520 fået en søn, Diego Almagro. Denne unge og talentfulde Mestiz ville hævne sin fars død. I spidsen for en håndfuld af Almagros tilhængere overfaldt han 26. juni 1541 Pizarro i Giudad de los Reyes (Lima) og fældede ham. Derpå lod den unge Almagro sig udråbe til statholder i Peru, hvilket gav anledning til borgerkrig mellem Pizarro's og Almagros partier. Endelig ankom fra Spanien overdommeren Vaca de Castro for at gøre ende på anarkiet. Den unge Almagro, som vægrede sig ved at underkaste sig, blev slået ved Chupas, fanget og henrettet.