LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            Seriemordere         


Jack the Ripper
Jack the Ripper er en aldrig pågrebet seriemorder i London, der dræbte sine ofre i sidste halvdel af 1888.

Det faktum, at morderen aldrig er blevet pågrebet, har givet grobund for mange spekulative teorier omkring mordene. Det er således også uvist præcist hvor mange mord, der rent faktisk blev begået af Jack the Ripper. Den generelle konsensus er, at fem mord med rimelig sikkerhed kan henføres til den samme person, men der kan have været over 20 mord.

De fem ofre var alle prostituerede:
Mary Ann Nichols (»Polly«) - 31. august
Annie Chapman - 8. september
Elisabeth Strides - 30. september
Catherine Eddowes - 30. september
Mary Kelly - 9. november

Alle fem blev myrdet og lemlæstet i Whitechapel, et slumkvarter i London. Tilsyneladende stoppede mordene herefter. Måske havde han udført en bestemt opgave, var død eller flygtet, men det vides ikke.

Endnu en kuriositet ved sagen var, at politiet indstillede hele efterforskningen en måned mellem det næstsidste og sidste mord. Det mest uhyggelige ved mordene var den næsten rituelle brutalitet, som de blev udført med: Jack the Ripper fjernede kvindernes organer og lemlæstede flere af ofrene.

Angiveligt skulle morderen have sendt adskillige breve til politiet, hvor han blandt andet gjorde nar af dem. Mange af disse breve findes stadig. Det er imidlertid uvist, hvor mange breve, der var ægte. De fleste teoretikere mener, det kun er et fåtal - hvis nogen overhovedet. Det helt enorme antal vidnede i hvert fald om mange forfalskninger.

Der har været mange teorier fremme om, hvem morderen egentlig var. På et tidspunkt blev Elefantmanden, som levede på samme tid mistænkt for mordene, hvilket var helt grotesk, eftersom han dårligt kunne bevæge sig på grund af sine deformiteter. Nogle af konspirationsteorierne omkring mordene har endda involveret det engelske kongehus.

Walter Sickert er blevet en kontroversiel størrelse, efter Patricia Cornwell i sin bog Portræt af en morder gør det klart, at hun mener, at have fundet den sikre bagmand i den engelske kunstner. Teorien er imidlertid bestridt af flere »ripperologister«, som teoretikerne omkring modsagerne kalder sig selv.

Mordene er blevet emne for mange flere bøger og er blevet filmatiseret flere gange.