LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            USA            Amerikanske præsidenter         


James Polk
James Polk


Præsident nr.:11
Præsidentperiode:4. marts 1845 – 4. marts 1849
Efterfulgte:John Tyler
Efterfulgt af:Zachary Taylor
Fødselsdato:2. november 1795
Fødselssted:Mecklenburg County, North Carolina
Dødsdato:15. juni 1849
Død i:Nashville, Tennessee
Gift med:Sarah Childress Polk
Erhverv:Sagfører
Politisk parti:Demokraterne
Vicepræsident:George M. Dallas

James Knox Polk (2. november 1795 - 15. juni 1849), præsident i USA 1845-49, født i North Carolina.

Han blev 1820 sagfører i Tennessee og valgtes 1823 til Unionens Repræsentanthus, hvor han snart blev en af Demokraternes førere; var 1827 formand for Udenrigs- og 1829-35 for Finansudvalget, endelig 1835-39 for selve Huset.

1839-41 var han guvernør i Tennessee og valgtes 1844 til Unionens præsident. I denne stilling gennemførte han Texas' tilknytning og krigen mod Mexico, aftalen med England om Oregons afståelse og en frihandelstarif.

Oregonområdet
Polk lagde stort pres på Storbritannien for at få løst Oregon-grænsestriden. Siden 1818 havde territoriet været under fælles besættelse og kontrol af Storbritannien og USA. Tidligere amerikanske regeringer havde tilbudt at opdele regionen via den 49° nordlige breddegrad, hvilket dog ikke var acceptabelt for Storbritannien; da de havde økonomiske interesser langs med Columbia-floden. Selvom demokraterne krævede hele området, så var Polk i al stilhed indforstået med at acceptere et kompromis. Da briterne atter nægtede at accepterere den 49° nordlige breddegrad som grænse, afbrød Polk forhandlingerne og genindtog holdningen om »hele Oregon til USA«. Dette førte til øgede spændinger langs grænsen.

Ekspansionister efter 1844 valget råbte Fifty-Four Forty or Fight!. Dette slogan, ofte associeret med Polk, var i virkeligheden holdningen hos hans rivaler i det demokratiske parti, som ønskede at Polk indtog samme stejle holdning vedrørende kravet på Oregon som han havde haft i forbindelse med overtagelsen af Texas. Polk ønskede territorium, ikke krig, og indgik et kompromis med den britiske udenrigsminister Lord Aberdeen. Oregonforliget fra 1846 opdelte Oregon langs den 49° nordlige breddegrad; det oprindelige amerikanske forslag. Selvom mange stadig gjorde krav på hele territoriet, blev traktaten godkendt af det amerikanske senat. Ved at indgå et kompromis ved den 49° nordlige breddegrad gjorde Polk mange demokrater fra Midtvesten vrede. En stor del af disse demokrater var af den opfattelse, at Polk hele tiden havde ønsket grænsen ved den 49° nordlige breddegrad og at han svigagtigt havde fået dem til at tro på, at han gik ind for den 54° nordlige breddegrad.

Den del af Oregon som USA overtog kom senere til at danne staterne Washington, Oregon, og Idaho og dele af staterne Montana og Wyoming.

Cuba
I sommeren 1848 autoriserede præsident Polk sin spanske ambassadør Romulus Mitchell Saunders til at forhandle et køb af Cuba. Han havde mandat til at tilbyde Spanien helt op til 100 millioner dollar, et ekstremt stort beløb i datiden (svarende til cirka 2,6 milliarder dollar i 2006). Cuba lå tæt på USA og havde slaveri, så ideen om Cuba som en del af USA tiltrak de sydlige stater, men ideen var ikke velkommen blandt de nordlige stater. Den spanske regering afslog tilbuddet.