LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            Forfattere         


Jean-Paul Sartre
Jean-Paul Sartre (21. juni, 1905 - 15. april, 1980) var en fransk eksistentialist og forfatter.

Sartre var sandsynligvis den bedst kendte eksponent for eksistentialismen. Han var en succesfuld forfatter af romaner og skuespil. De eksistentielle temaer blev ofte udforsket i hans fiktionsværker og i værker af Simone de Beauvoir, hans livslange ledsager.

Han skrev blandt andet Terningerne er kastet, Kvalme, Muren, Ensom blandt mennesker og Eksistentialisme er humanisme. Af hans fiktionelle værker gav Nausea (1938) sikkert det bedste indblik i hans filosofiske tænkning. Én af Sartress hovedidéer var, at mennesket var dømt til at være fri. »Dømt fordi han ikke har skabt sig selv - men er ikke desto mindre fri. Fordi han nu engang er hvirvlet ind i verden, er han ansvarlig for alt, hvad han gør. »Mennesket er den eneste forfatter til sin egen opførsel«. »Mennesket har ikke en given menneskelig natur, men må skabe sin egen«. »Mennesket er ikke andet, end hvad han skaber sig selv til«.

I sine senere værker forsøgte Sartre at kombinere individualismen med en slags marxisme. Sartre forklarede i sin selvbiografi, at hans forfatterskab i høj grad var et resultat af den afvisning, han var ude fra som barn. Indtil 1945 underviste han på forskellige skoler. Herefter brugte han sit liv på at skrive og han redigerede i mange år Les Temps Modernes. Han sad 1 år i fængsel under 2. verdenskrig, og han var et symbol for de franske intellektuelles modstand mod nazismen.

Sartre fik nobelprisen i litteratur i 1964, men afslog den.

Han blev begravet i Cimetiere de Montparnasse, i Paris, Frankrig.