LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            England         


John Ronald Reuel Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien (3. januar 1892 - 2. september 1973) var engelsk forfatter og professor i engelsk sprog og middelalderliteratur. Han blev verdensberømt for sine eventyrlige romaner Hobitten og Ringenes Herre 1-3. Posthumt er blandt andet udkommet Silmarillion og Roverandom.

Tolkien blev født i Sydafrika, men allerede som 3-årig flyttede familien tilbage til England efter farens død. Tolkien fik sin uddannelse fra Oxford, hvor han blev bachelor i 1915. Herefter gik Tolkien i 1915 ind i den engelske hær og deltog blandt andet i slaget ved Somme. I 1919 tog Tolkien sin master degree fra Oxford. Efter at have arbejdet ved Oxford English Dictionary fra 1918-1920 blev han professor i engelsk ved universitet i Leeds fra 1920-1925. I 1925 kom han til Oxford University, hvor han var professor i angelsaksisk fra 1925-1945 og professor i engelsk sprog og litteratur indtil 1959. Tolkien var ekspert i angelsaksisk sprog (oldengelsk) og dets beslægtede sprog (oldnorsk, oldtysk og gotisk) med hovedvægt på dialekter fra Mercia, den del af England, hvor han levede. Desuden var Tolkien ekspert i den litteratur, der blev skrevet på disse sprog, især episke fortællinger og folkeeventyr.

Den dybe fascination af disse sprog var både hans profession og hans hobby. Han var tiltrukket af »den nordiske tradition«, som inspirerede ham til omfattende læsning af de tilhørende myter og epos, hvilket førte frem til formulering af forskellige opfattelser af myternes betydning og deres relation til sproget, samt vigtigheden af historier, en interesse han delte med sin gode ven C.S. Lewis. Disse forskellige perspektiver: sproget, den heroiske tradition, myterne og historien forenedes i hans betagende fortællinger. I 1937 udkom Hobbitten, som var inspireret af de historier, han fortalte for sine tre børn på sengekanten. Bogens hovedperson var hobbitten Bilbo Sækker, som bekæmpede drager og blev bærer af Ringen over alle Ringe. Trilogien Ringenes Herre, som er basis for den Tolkienfeber, der greb det meste af verden efter den seneste filmatisering, udkom i 1954-1955.