Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci (15. april 1452 - 2. maj 1519) - maler, billedhugger, arkitekt, ingeniør, opfinder, botaniker og anatom - Leonardo da Vinci betragtes som et klassisk renæssancemenneske og geni.

Leonardo blev født i Vinci i Italien som søn af Ser Piero da Vinci, en velhavende jordejer, og en bondepige Catarina. Leonoardos fulde navn var Leonardo di ser Piero da Vinci (Leonardo søn af Piero fra Vinci). Leonardo signerede som regel sin værker med »Leonardo« eller »Io, Leonardo« (Jeg Leonardo), hvorfor hans værker oftest omtales som »Leonardos« ikke »da Vincis«. Leonardo da Vincis liv blev beskrevet af Giorgio Vasari i Vite.

Leonardo voksede op hos sin fader i Firenze. Gennem hele sit liv var han vegetar. Han blev i 1466 lærling hos Andrea del Verrocchio en af de mest talentfulde og alsidige kunstnere i Firenze. Han var billedhugger, maler, guldsmed, bronzestøber og meget andet og har uden tvivl haf stor indflydelse på Leonardos udvikling..

Fra 1482 til 1499 arbejdede han for hertugen af Milano, Ludovico Sforza og han havde sit eget værskted med lærlinge. 70 tons bronze der skulle bruges til Leonardos hestestatue Gran Cavallo blev støbt til våben til brug mod franskmændene under Karl den 8. i 1495.

Da franskmændene vendte tilbage i 1498 under Ludvig 13. faldt Milano uden kamp og Sforza blev fordrevet. Leonardo blev i Milano indtil han en morgen så franske bueskytter anvende lermodellen (i fuld størrelse) af Gran Cavallo som øvelsesmål. Sammen med Salai og vennen Luca Pacioli rejste han til Mantua og 2 måneder senere til Venedig for i slutningen af april 1500 at fortsætte til Firenze.

I Firenze gik han i tjeneste som militær arkitekt og ingeniør hos Cesare Borgia, søn af Rodrigo Borgia senere pave Alexander 6. I 1506 vendte han tilbage til Milano, der nu var i hænderne på Maximilian Sforza efter at lejetropper havde fordrevet franskmændene.

En meget stor del af hans noter er bevaret, fordi han skrev i kode, og af frygt for at miste noget vigtigt, så turde man ikke brænde hans papirer lige efter hans død. Og da man havde tydet hans kode, så var papirerne blevet arkiveret og blev derfor bevaret.

Malerier