Madonna
Madonna (født 16. august 1958) er en af de mest indflydelsesrige kvindelige popstjerner i verden. Madonna har været og er et ikon for mange kvindelige popstjerner takket være hendes evne til kunstnerisk at genopfinde sig selv, mens hun stadig bevarer fuld kontrol over karrieren. Madonna er også en af de mest kommercielt succesrige kunstnere i popmusikkens historie. Madonna har mange navne. Hun er født Madonna Louise Veronica Ciccone, men har også Maddy og Nonni som kælenavne.

I det følgende er hendes biografi, discografi, soundtracks og filmografi beskrevet:

Biografi
1958
Madonna blev født i Bay City, Michigan, USA. Madonna er ældste datter i en søskendeflok på otte.
1970-1976
Den unge Madonna udmærkede sig i dans og drama i high school og i korte perioder ved universiteter i Michigan og North Carolina.
1977
I 1977 tager hun til New York for at studere hos den kendte koreograf Alvin Ailey og for at arbejde som model.
1979
To år senere 1979 flytter Madonna til Frankrig for at være med i et show med discosangeren Patrick Hernandez. Dér møder hun Dan Gilroy og tilbage i New York danner de klubbandet Breakfast Club. Madonna spiller trommer og synger.
1980
I 1980 opretter hun Emmy med trommeslageren og den tidligere kæreste Steve Bray fra Detroit. Sammen laver Madonna og Bray klubnumre, der fører til en kontakt med Sire Records.
1982
Efter at have cirkuleret i New Yorks klub-miljø et par år lykkes det hende at opnå en pladekontrakt. Hun udgiver singlen Everybody. Singlen er produceret af New York-discjockey'en Mark Kamins. Singlen bliver et klubhit i USA.
1983
Madonna udgiver sit debutalbum Madonna, der blandt andet indeholder de to hitsingler Physical Attraction og Holiday. Holiday er skrevet og produceret af Jellybean og den til dato bedst sælgende Madonna-singel. Singlen når den amerikanske top 20 i slutningen af 1983, og bliver et top 10-hit flere steder i Europa året efter.
1984
Like a Virgin albummet udkommer - og titelnummeret bliver Madonnas første af 11 på hinanden følgende singler, der når førstepladsen på den amerikanske hitliste. Opfølgeren Material Girl følges af en musikvideo, der lancerer en af Madonnas mest karakteristiske visuelle udtryk, efterligningen af Marilyn Monroes »blonde sexbombe« image. Blandt tilhængerne er et voksende antal »efterabere«, teenagepiger, der efterligner hendes selvstændige holdning.
1985
Madonna har på få år opnået status som superstjerne og debuterer i sin første film Desperately Seeking Susan, og har en mindre rolle i Vision Quest.
Da hun optråder på Live Aid-koncerten, og gifter sig under stor mediebevågenhed med skuespilleren Sean Penn 16. august, er Madonna en internationalt anerkendt superstjerne. Hun er kendt af millioner af mennesker, heriblandt også en lang række af mennesker som er uden interesse for hendes musik.
Året er også der hvor madonna opnår at være den kunstner der sælger flest singler og albums.
1987
Efter at have udgivet det succesfulde album True Blue året forinden, medvirker Madonna i filmen Who's That Girl. Filmmusikken giver Madonna en række pladehits.
1989
Albummet Like a Prayer udkommer til stor ros fra anmeldere og pladepublikum. Lillepige-stilen er lagt på hylden og Madonna bruger nu elementer af rock og r&b i sin musik, hvilket man især kan høre på singler som Like a Prayer, Express Yourself og Cherish.
1990
Madonna drager af sted på sin Blonde Ambition World Tour og får oveni tid til at spille en hovedrolle i filmen Dick Tracy.
1992
Madonna får sin første Grammy (bedste musikvideo) og løfter senere på året en del øjenbryn - først da hun udgiver bogen Sex og senere udsender albummet Erotica. Hun åbner endvidere sit eget pladeselskab Maverick Records.
1994
Albummet Bedtime Stories udkommer og indeholder blandt andet singlen Take a Blow, der tilbringer hele 9 uger i toppen af den amerikanske hitliste. Det er i øvrigt islandske Björk, der skriver albummets titelnummer.
1996
Madonna spiller hovedrollen i filmen om argentiske Evita Peron - få måneder efter optagelserne er forbi, føder hun sit første barn Lourdes Maria Ciccone Leon.
1998
Madonna udgiver albummet Ray of Light, der foruden titelalbummet hitter stort med singlen Frozen.
2000
Den nu 42-årige Madonna udsender det dansevenlige album Music og føder kort efter sit andet barn Rocco Ritchie, som hun får med sin kommende mand filminstruktøren Guy Ritchie. Bryllupet står den 22. december 2002.
2002
Laver titelsangen til den nye James Bond film Die Another Day.
2003
Udgiver albummet American Life som topper hitlisterne i det meste af verden. På trods af dette, er albummet et af hendes dårligst sælgende med kun 5 millioner solgte eksemplarer på verdensplan. Desuden giver videoen til titelsangen Madonna et image som »anti-amerikansk« og derfor boykotter de amerikanske radiostationer albummets singler der alle flopper i USA. Madonna chokerer igen alle da hun under sin optræden ved MTV Video Music Awards tungekysser med både Britney Spears og Christina Aguilera.
2004
Tager på sin Re-Invention Tour 2004. Turnéen bliver en af årets største turné-succeser, kun overgået af Princes Musicology Tour.
2005
Udgiver i november albummet Confessions on a Dancefloor.
2006
Giver for første gang koncert i Danmark, 24. august i Horsens på hendes Confessions Tour. Med mere end 80.000 koncertgæster bliver denne koncert den mest sete på hendes turné.
2008
Udgiver albummet Hard Candy.

Discografi
1983 Madonna
1984 Like a Virgin
1986 True Blue
1987 You Can Dance
1989 Like a Prayer
1990 Dick Tracy: "I'm Breathless"
1990 The Immaculate collection
1992 Erotica
1994 Bedtime Stories
1995 Something to Remember
1997 Selections From Evita
1998 Ray of Light
2000 Music
2001 GHV2
2003 American life
2005 Confessions on a Dancefloor
2008 Hard Candy

Soundtracks
1985 Vision Quest ("Gambler", "Crazy For You")
1987 Who's That Girl ("Who's That Girl", "Causing A Commotion", ...)
1994 With Honors ("I'll Remember")
1996 Evita ("Don't Cry For Me Argentina", ...)
1999 Austin Powers - The Spy Who Shagged Me ("Beautiful Stranger")
2000 The Next Best Thing ("American Pie", "Time Stood Still")
2002 Die Another Day ("Die Another Day")

Filmografi
1979 A Certain Sacrifice
1985 Skrupskør med dig
1985 Helt vild med Susan (Desperately Seeking Susan)
1986 Chok i Shanghai (Shanghai Surprise)
1987 Who's That Girl?
1989 Bloodhounds of Broadway
1990 Dick Tracy
1991 I seng med Madonna (Truth or Dare)
1992 Skygger og tåge (Shadows and Fog)
1992 I en klasse for sig (A League of Their Own)
1993 Snake Eyes (Dangerous Game)
1993 Klædt af til mord (Body of Evidence)
1995 Four Rooms
1995 Blue In The Face
1996 Girl 6
1996 Evita
2000 Det Næstbedste (The Next Best Thing)