LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            Opdagelsesrejsende         


Marco Polo

Marco Polo med Khubilai Khan
Marco Polo (1254 - 1324), berømt italiensk opdagelsesrejsende. Marco Polo blev født i Venedig og døde i samme by. Hans far Nicolo og Onkel Maffeo havde (sandsynligvis 1254-69) foretaget en landrejse til mongolkejseren i Kina og efter et kort ophold i hjemmet drog de 1271 atter af sted, denne gang ledsaget af den unge Marco.

Over Bagdad, Ormus, Eran, Pamir, Lobnor nåede de Khubilai Khans hof i hans hovedstad Kanbalik (Peking). Den unge Marco Polo vandt i den grad storkhanens yndest, at han i 17 år ledsagede denne på alle hans rejser og erobringstogter og endog fik værdighed af statholder og blev benyttet som admiral. På denne måde blev han sat i stand til at berejse alle Kathays (Kinas) landskaber undtagen Kuang-si og Kuang-tung.

Hjemrejsen foretog de tre Polo'er over Bagindien, Sumatra, Ceylon (Sri Lanka), Ormus, Tæbris, Trapezunt, Konstantinopel og kom 1295 tilbage til Venedig med rige skatte og efter en fraværelse på 24 år. Marco Polo blev meget anset i sin fødeby, men blev krigsfange i Genova 1298 i slaget ved Curzola. Sin fangetid benyttede Polo til at diktere sine rejseberetninger til den lærde Rusticiano fra Pisa, der nedskrev dem på fransk. Efter sin frigivelse udgav han 1307 en revideret udgave. Polos beretning der giver en udførlig beskrivelse af Østasiens geografiske, etnografiske og politiske forhold på mongolherredømmets tid, blev hurtig meget udbredt og en yndet læsning, men han blev også beskyldt for overdrivelser og usandheder, så at man spottende benyttede navnet il Milione om ham. Senere tiders undersøgelser har dog påvist, at han er en meget pålidelig beretter. Hans omtale af de rige lande Cathay (Kina) og Zipangu (Japan) gav senere stødet til Columbus rejse.

Lufthavnen i Venedig, Italien er opkaldt efter Marco Polo: Marco Polo International Airport.