LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            Frankrig         


Marie Leszcynska
Marie Leszcynska (23. juni 1703 - 24. juni 1768), Cathérine Sofie Félicité, dronning af Frankrig, født i Breslau, død i Versailles.

Hun var datter af Stanislaus Leszcynski, den polske adelsmand, som Karl 12. 1704 for en kort tid gjorde til konge i Polen. Da han fordreves derfra, gav Karl 12. ham styrelsen i en lille provins ved Pfalz' grænse, som tilhørte den svenske kongeslægt. Her opdroges Marie, men efter Karl 12.s død 1718 måtte familien derfra drage til Frankrig. Her blev Frankrigs styrende statsmand, hertugen af Bourbon, opmærksom på hende og gennemførte 1725 et ægteskab mellem hende og den franske konge Ludvig 15. Forholdet mellem dem var fra først af godt; men kongen optoges snart af andre kærlighedsforbindelser, og flere af hans elskerinder behandlede dronningen med største overmod.

Marie vandt ved sin mildhed og godhed en stor folkeyndest, der stod i skarp modsætning til den uvilje over for kongen, som snart trådte frem i befolkningen. Som følge af den polske tronfølgekrig 1733-35 havde hun den glæde, at se sin far blive hertug i Lorraine. Hun blev mor til 2 sønner og 8 døtre, men begge sønnerne og 4 døtre døde før hende.