LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            England            Forfattere         


P. D. James
Phyllis Dorothy James, baroness James of Holland Park OBE (født 3. august 1920 i Oxford) er en britisk forfatter af kriminalromaner og medlem af the House of Lords.

Biografi
P. D. James er datter af Sydney og Dorothy James. Hun giftede sig med Connor Bantry White i 1941 og de har sammen to døtre. Hun blev enke i 1964. Hun har været aktiv på en række områder og arbejdede som som BBC guvernør fra 1988-1993, medlem af Arts Council fra 1988-1992 og bestyrelsesmedlem af the British Council fra 1988-1993. Hun modtog titlen OBE i 1983 og blev i 1991 livsvarigt medlem af Overhuset. Hun er i Overhuset som konservativ.

Forfatterskab
P. D. James begyndte først at skrive da hun nåede op i trediverne. Hendes første roman Cover Her Face, der introducerede kriminalinspektøren Adam Dalgliesh fra New Scotland Yard, blev udgivet i 1962. Hun trak sig tilbage i 1979 for at koncentrere sig fuldt ud om sit forfatterskab. Hun har udtalt, at hendes inspiration er kommet fra Jane Austen, Dorothy L. Sayers, Graham Greene og Evelyn Waugh.

En række af P. D. James kriminalromaner udspiller sig i nogle af Storbritanniens bureakratiske samfundsområder som det juridiske system og sygehusvæsenet, områder som P. D. James arbejdede indenfor igennem en periode med start i 1940'erne. Hendes erfaring indenfor disse områder har gjort det muligt for hende at overføre hendes viden til sine romaner. Hendes bog fra 2001 Death in Holy Orders giver et indsigtsfuld blik i kirkens indre hierarki.

Det er blevet bemærket af mange kritikere at P. D. James har udvidet og forbedret hele genren indenfor kriminalromaner; og at mange af hendes bøger, specielt dem om Dalgliesh, i mange henseender kan fremstå som tilhørende hovedstrømningen indenfor romaner lige så vel som værende kriminalromaner. Hendes styrke er evnen til at karakterisere og skabe en atmosfære i et rigt fortællingsmiljø.

Bibliografi
P. D. James har også skrevet en succesfuld roman med titlen Innocent Blood (1980) og novellen The Children of Men (1992). Hendes selvbiografi Time To Be In Earnest blev udgivet i 2000.

Udmærkelser