LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Biografier            Opdagelsesrejsende         


Samuel Baker
Sir Samuel White Baker (21. juni 1821 - 30. december 1893), britisk Afrikaopdagelsesrejsende, født i Thorngrove i Worcestershire. Grebet af lyst til eventyr rejste Baker, der var en dygtig sportsmand, 1845 til Ceylon for at jage elefanter, og han opholdt sig der det meste af 8 år. Sine oplevelser nedskrev han i Eight years wanderings in Ceylon. Senere deltog han i et baneanlæg i Dobrudscha, men 1861 drog han fulgt af sin hustru til Afrika for at finde Nilens kilder.

Det første år tilbragte han på grænsen af Abessinien for at undersøge Nilens tilløb derfra, og ad den blå Nil nåede han til Khartoum. December 1862 drog han derfra op ad Nilen og traf februar 1863 Speke og Grant ved Gondokoro. Af Speke fik Baker at vide, at de Indfødte havde talt om en anden stor sø - foruden den allerede kendte Victoria Njansa - hvorfor han fortsatte rejsen sydpå. Efter en farefuld rejse opdagede han marts 1864 Albert Njansa (Mwutan Nsige), hvis nordlige del han besejlede, og han konstaterede, at dens afløb var Nilen.

Ved sin hjemkomst fik han det geografiske Selskabs guldmedalje og blev udnævnt til baronet. På denne rejse var Baker blevet bekendt med slavejægernes rædselsherredømme hvorfor han forelagde Kediven af Ægypten en plan til erobring af landene syd for Gondokoro for at undertrykke slavehandelen, åbne skibsfart på de store ækvatoriale søer og til at oprette en række militærstationer fra Gondokoro og sydpå.

1869 blev han også af den ægyptiske regering sat i spidsen for en stor ekspedition til de øvre Nil-egne, og februar 1870 brød han op fra Khartoum og trængte under store besværligheder gennem den store plantebarre på Bahr-el-Abiad frem til Gondokoro, hvor han anlagde den senere forladte militærstation Ismailia. Rejsen fortsattes op ad Nilen, stationer anlagdes, og under fortsatte kampe med de indfødte og slavejægerne trængte han mod syd helt ind i Unjoro.

1873 vendte han tilbage og efterfulgtes af Gordon Pasha. Rejsens begivenheder beskrev han i Ismailia (London 1874). Senere foretog han, mest for at jage storvildt, flere rejser til Cypern, Indien, Japan og Rocky Mountains. Sine sidste år tilbragte han i England, hvor han i pressen ivrig protesterede mod den engelsk-ægyptiske opgivelse af Sudan og førte en hård kamp for dets generobring.