LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Tabeller            Byer         


Aberdeen
Hovedstad i det skotske grevskab af samme navn, ligger mellem Dee's og Dons mundinger, er Skotlands fjerde største by (1911: 163.084 indbyggere), og den vigtigste havn i Nordskotland. Byens populære navn Granite City hidrører fra, at den hovedsagelig er bygget af granit. Granitten, som er brudt nær Aberdeen i over 300 år, bearbejdes i granitsliberier og eksporteres til forskellige lande.

Aberdeen består af en ældre by, Old-Aberdeen, der strækker sig til Don, og det yngre og større New-Amsterdam på Dee's venstre bred. I Old-Amsterdam ligger den gotiske Set. Machariuskatedral, bygget af granit. Aberdeens universitet består af King's College, grundlagt 1494, og Marishal College, grundlagt 1593, som forenedes 1860.

Historie
Aberdeen havde betydning allerede i 12. århundrede og fik privilegier 1179 af William the Lion. Den blev brændt 1336 af den engelske Kong Edvard 3. og led i 17. århundrede meget ved plyndring i krigen mellem royalister og govenanter.

I det 18. århundrede opbyggede byen en væsentlig uld-, linned- og bomuldsindustri samt papirfabrikation sammen med maskinværksteder, støberier, bryggerier, kemiske fabrikker og skibsbyggerier, som kom til i det 19. århundrede. Byen udviklede endvidere en stor flåde af fiskefartøjer.