LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Tabeller            Byer         


Amiens
Amiens, by i Nordfrankrig, ligger 133 kilometer nord for Paris ved den sejlbare Somme. Amiens var tidligere en betydelig industri- og handelsby, berømt siden middelalderen for sin tekstilindustri. Amiens har cirka 135.501 (1999) indbyggere.

Amiens var tidligere en vigtig fæstning og har endnu et citadel fra 16. århundrede, men voldene er omdannede til smukke boulevarder. Den gamle, maleriske del af byen ligger lige ved floden, som her deler sig i 11 arme, der gennemskærer de snævre og uregelmæssige gader. Katedralen, der for størstedelen er bygget 1220-88, er måske den smukkeste gotiske kirke i Frankrig. Den er Frankrigs største kirke, dækker et areal af 8.000 kvadratmeter; hovedskibet er 143 meter langt med over 42 meter høje hvælvinger. Facaden er flankeret af to firkantede tårne uden spir og har tre portaler, overdådigt prydede med skulpturer.

Amiens hed i oldtiden Samarabriva og var ambianernes hovedstad. Under romerne voksede byens betydning som knudepunkt for flere romerske landeveje. I middelalderen dannede Amiens med omegn grevskabet Amienois og var et tvistens æble mellem greven og biskoppen af Amiens; denne sidste skænkede 1113 byen dens første kommunale frihedsbrev. 1185 kom byen i den franske krones direkte besiddelse. 1435 måtte Karl 7. afstå den til hertugen af Burgund; men efter Karl den Dristiges død 1477 tilfaldt den atter den franske krone. Freden i Amiens mellem Frankrig og England undertegnedes 27. marts 1802 på byens rådhus. 28. november 1870 blev Amiens besat af preusserne, som dagen i forvejen havde besejret den franske Nordarmé. Under 1. verdenskrig 1914 var Amiens en kort tid i september besat af tyskerne.

Nær katedralen står en statue af den berømte korsfarer Peter fra Amiens.