LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Byer         


Caracas
Caracas, hovedstad i Venezuela, ligger 920 meter over havet i en dal bag den venezuelanske kystkæde, og har (2018) cirka 5,2 millioner indbyggere i hele regionen.

Caracas har en ret veludviklet undergrundsbane (indviet 1983). Centrum for byen er Plaza Bolivar med præsidentens palads, katedralen, biskoppens palads. Endvidere findes i byen universitetet med bibliotek og museum, Palacio federal, panteon med Bolivars grav, teater med mere. Byen blev grundlagt 1567 af Diego Lozada under navnet Santiago de Leon de Caracas og var i lang tid hovedstad for det spanske generalkapitanat Caracas. Byen har ofte været hjemsøgt af jordskælv. Et jordskælv den 26. marts 1812 ødelagde f.eks. hele byen.

Øget olieudvinding i første halvdel af det 20. århundrede gjorde at byen voksede frem som et økonomisk center.

Lokal regering
Caracas har fem kommuner: Baruta, El Hatillo, Chacao, Libertador og Sucre. Under Venezuelas forfatning har kommuner to grene: den udøvende (styret af en borgmester) og lovgivningen (forvaltet af en kommunalbestyrelse). Den 8. marts 2000, året efter en ny forfatning blev indført i Venezuela, blev det afgjort i Gaceta Officiel Nr. 36.906, at Metropolitan District of Caracas skulle oprettes, og at nogle af kommunernes beføjelser ville blive delegeret til Alcaldíaborgmesteren, fysisk beliggende i den store Libertadorkommune i centrum af byen.

Kriminalitet
Venezuela og dets hovedstad, Caracas, har et af de højeste antal mord per indbygger i verden. Caracas er byen med den højeste drabsrate i verden udenfor en krigszone med en 2016-hastighed på omkring 120 mord pr. 100.000 mennesker. De fleste mord og andre voldelige forbrydelser forbliver uopklarede, med skøn over antallet af uopklarede forbrydelser så højt som 98 %. USA har udstedt rejseadvarsler for Venezuela (især Caracas) på grund af høje kriminalitetsgrader.