LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Byer            Portugal            Hovedstæder         


Lissabon
Lissabon (Lisbôa) er Portugals hovedstad og største by, ligger i provinsen Estremadura, på den nordlige bred af Tejo, 15 km fra havet, på det sted, hvor flodens æstuarium (Rada de Lissabon) fra en bredde af 8 km snævrer sammen til et stræde på 2-3 km's bredde.

Indbyggere
Byen har cirka 565.000 indbyggere (2001-tal), med forstadsområderne cirka 2,7 mio. indbyggere.

Geografi
Lissabon er en af verdens skønneste havnebyer; i en længde af 8 km strækker den sig langs den bugtlignende flod, hævende sig terrasseformig fra bredden op på de indenfor liggende højder; med sine hvide huse, talrige parker og haver er den meget malerisk i sin beliggenhed. Ligesom Rom roser den sig af at ligge på syv høje, hvor niveauforskellene er meget store. Den mest kendte høj er Sâo Jorge med det imponerende slot Castello de São Jorge på toppen. De andre seks høje har enten en kirke eller et udsigtspunkt på toppen.

Flodmundingen, der har en dybde af 30 m, danner en af Europas største og sikreste havne, tilgængelig for de største skibe.

Transport
Lissabon har et nyt metronet, der er under stadig udbygning. Sporvogne kører overalt i centrum af byen, der er fem linjer. Bedst kendt er linje 28, der fra den ene endestation til den anden passerer en lang række af byens seværdigheder. Busser er især anvendelige til besøg uden for Lissabon. Trafikken i Lissabon er hektisk, og der bliver kørt hurtigt og tæt. Byen har tre kabelbaner, som er placeret på strategiske steder i forhold til fodgængere contra de stejle gader. De tre kabelbaner er: Elevador do Lavra, Elevador da Glória, Elevador da Bica.

Historie
Lissabon hed i oldtiden Olisippo og kaldtes af vestgoterne Olisipona, af araberne Al Oschbuna eller Lischbuna, hvilket navn senere er gået over til Lissabon. Den blev erobret af araberne 716 og var i deres eje, til Alfons 1. med korsfarernes hjælp løsrev den 1147. Efter at den 1383 var blevet ophøjet til residensby, steg den i opdagelsesperioden til at blive Europas betydeligste handelsplads, men under det spanske herredømme 1580-1640 sank den betydelig, for dog atter at blomstre op under Huset Braganza, således at den i midten af 18. århundrede havde 300.000 indbyggere; da hjemsøgtes den 1. november 1755 af det skrækkelige »jordskælv i Lissabon«, der med de deraf følgende oversvømmelser og ildebrande ødelagde de 2/3 af byen og dræbte 30.000 mennesker; ved minister Pombals energi rejste den sig dog snart af sine ruiner. 1807-08 var den besat af franskmændene. 1908 foregik der dobbeltmordet på kong Carlos 1. og kronprins Luis-Philippe, der gav stødet til Portugals omdannelse fra kongedømme til republik.