Liverpool

Liverpools skyline set fra Mersey floden
Liverpool, stor by i det nordvestlige England, Lancastershire, beliggende ved den nordlige bred af Mersey floden, nær ved dens munding i Det Irske Hav. Dens afstand fra London er 280 kilometer.

Liverpool frembyder set fra floden med sine dokker, kajer og mørke husmasser et imponerende skue; i en halvcirkel med Mersey til diameter stiger den fra flodens bredder amfiteatralsk op til højderne indenfor; en hel række af tunneler gennemskærer disse bakker og sætter byen i forbindelse med oplandet bagved. Omkring byen strækker sig store forstæder med talløse villaer og landsteder. Den gamle by Liverpool med sine snævre gader, stræder og gyder er nu for størstedelen forsvundet, og det moderne Liverpool med sine især i italiensk renæssance opførte bygninger kan i elegance rivalisere med London.

Byen er mest kendt for sine to fodboldklubber Everton FC og Liverpool FC og for at have opfostret The Beatles.

Historie
Liverpool er først i en sen tid nået frem mellem Englands storbyer. Den omtales første gang 1172, da Henrik 2. herfra indskibede sig til Irland. Da det nærliggende Chesters Havn begyndte at sande til, grundlagde Johan uden Land 1209 her en borg som beskyttelse for den nye havn, og Henrik 3. gjorde den 1229 til en fri by (borough). Den voksede dog kun langsomt, så at den 1338 til Edvard 3.s flåde på 700 skibe med 14.000 mands besætning kun kunne stille et lille skib og 6 mand.

Under dronning Elisabeth var den endnu kun nået 1.500 indbyggere. 1699 blev den et selvstændigt kirkesogn (5.000 indbyggere), og 1709 anlagde Thomas Steer den første dok; men i løbet af 18. århundrede tog den fart på grund af den indbringende slavehandel, der berigede dens købmænd, »Negerblod siver op mellem brostenene«. Skibene bragte engelske varer til Afrikas kyst, hvorfra der transporteredes negre til Vestindien, og ladede med rom, tobak og sukker vendte skibene hjem. En sådan rundrejse med tredobbelt omsætning indbragte en formue; 1886, inden forbuddet mod slavehandelen, var 185 skibe beskæftigede dermed og transporterede årlig cirka 46.000 slaver fra Afrika til Amerika. Senere rettede handelen sig mere mod Fristaterne, da handelen på Kina og Indien var monopoliseret til store kompagnier. 1801 havde byen 82.300 indbgygere, men allerede 1851 376.000 indbyggere, og ved slutningen af 19. århundrede var indbyggertallet 8-9 gange så stort som ved begyndelsen.