New Orleans

New Orleans' våbenskjold
New Orleans (fransk: La Nouvelle-Orléans) er den største by i den amerikanske delstat Louisiana. Byen kaldes også Crescent City (halvmånebyen) på grund af den form den har med sin placering langs Mississippi-floden. Byens kælenavn er »Big Easy«.

Historie
Byen anlagdes 1718 af franskmændene, i hvis besiddelse den blev til 1763. 1763-1800 var hele Louisiana spansk, men sidstnævnte år kom det atter til Frankrig, der 1803 solgte besiddelsen til USA. 1815 angreb englænderne byen, men blev slået tilbage. Det var særlig efter dette tidspunkt, at New Orleans blev eneherskende over handelen på Mississippi-bassinet.

I begyndelse af det 19. århundrede begyndte byen at vokse uden for rammerne af den oprindeligt franske by. Nye bebyggelser begyndte at skyde op, primært på områder, hvor der tidligere havde ligget store plantager, hvor især tilflyttere af amerikansk afstamning slog sig ned. Når amerikanerne slog sig ned vest for byen, var der primært fordi de franske og spanske indbyggere ikke ønskede dem inde i byen. De havde ikke ønsket at blive amerikanske, og der var en del gnidninger mellem amerikanerne og de oprindelige indbyggere.

1862 tiltvang Nordstaternes admiral Farragut sig adgang til byen, der måtte overgive sig 1. maj.

Geografi
Geografisk ligger byen på højde med De Canariske Øer og Kairo. Klimaet er subtropisk, og der falder omkring 1500 millimeter regn om året mod cirka 700 millimeter i Danmark. Gennemsnitstemperaturerne ligger mellem 10-15 grader (i december og januar) og 28-32 grader i juli og august. Det er ikke ualmindeligt at temperaturen på en varm sommerdag kan komme op i nærheden af 50 grader celsius på det varmeste tidspunkt, og den høje temperatur sammen med den høje luftfugtighed betyder, at der om sommeren kommer tordenbyger næsten hver eneste dag.

Byen afgrænses mod syd af Mississippi-floden og mod nord af Lake Pontchartrain. I modsætning til mange andre byer, hvor man taler om »Uptown« og »Downtown«, taler man i New Orleans om »Riverside« og »Lakeside«. Kommer man til byen fra nord, kan man køre over Lake Pontchartrain Causeway, der med sine 38 kilometer er verdens længste bro, der udelukkende går over vand.

Nord for byen ligger som nævnt den store sø Lake Pontchartrain, syd for byen løber floden, og på alle sider er byen omgivet af sumpe og marskland. Samtidigt ligger byen lavere end havets overflade, så gaderne var meget ofte oversvømmede, og selv efter at man byggede et dige rundt om byen, gik floden tit over diget, så der alligevel opstod oversvømmelser. Indbyggerne var da også i høj grad plaget af sygdomme som malaria og ikke mindst gul feber, som i mange år krævede tusinder af menneskeliv hvert eneste år.

Demografi
Selve byen har omkring 490.000 (år 2000) indbyggere, mens Greater New Orleans Area (omfatter omkringliggende forstæder) har omkring 1,2 millioner indbyggere. En stor del af befolkningen befinder sig nu på grund af orkanen Katrina i opsamlingssteder placeret rundt om byen.

Cirka 28% af befolkningen er hvide, mens cirka 67% er afro-amerikanere. Resten er primært asiater.

De oprindelige indbyggere var franskmænd. Børn af franske forældre, der blev født i byen blev kaldt kreolere. Ægteskab mellem hvide og farvede var forbudt, men det forhindrede ikke, at der ret hurtigt opstod en »blandingsrace« af hvide og farvede, og betegnelsen kreolere blev udvidet til også at gælde denne gruppe. I dag er det stort set udelukkende denne befolkningsgruppe, der kaldes kreolere. I 1760’erne fordrev englænderne franskmændene fra provinsen Acadienne i Newfoundland, og mange af disse acadiennes slog sig ned i Louisiana, især i den sydvestlige del af staten, men en del kom også til New Orleans. Ordet acadienne blev senere forvansket til cajun, der i dag er betegnelsen for de hovedsageligt fransktalende indbyggere i Louisiana. Under det spanske styre kom der er del spaniere til byen, og i dag er New Orleans en af USA's mest blandede byer.

Bydele
I dag er New Orleans opdelt i en række bydele. Den ældste del af byen kaldes French Quarter eller bare »The Quarter«. Denne bydel ligger der, hvor Bienville grundlagde den første bosættelse. De fransktalende i byen kalder området Vieux Carré, den gamle firkant. Denne del af byen afgrænses mod sydøst af floden, som på dette sted løber nærmest fra syd mod nord. Mod nordøst afgrænses bydelen af Esplanade Avenue, mod nordvest af North Rampart Street og mod sydvest af Canal Street. Her i French Quarter er husene meget præget af den spanske periode, mens gadenavnene stort set alle er franske. Her finder man blandt andet Bourbon Street (Rue Bourbon), der er berømt/berygtet for sine restauranter, værtshuse, voodoobutikker, og meget andet. Der er også specielt i French Quarter, at man finder de specielle smedejerns balkoner, mange med meget imponerende beplantninger. St. Louis katedralen, Pont Alba bygningerne, Presbytere og Calbildo er bare nogle af de historiske bygninger, som French Quarter er kendt for.

Øst for French Quarter ligger distrikterne Faubourg Marigny og Bywater, og mod vest langs floden ligger Business District med sine højhuse, Lower Garden District, Garden District, Uptown og River Bend. Disse områder, specielt Garden District er præget af meget store huse fra midten af det 19. århundrede.

Kultur
I Garden District bor gyserforfatteren Anne Rice (blandt andet kendt for sine bøger om vampyren Lestat), og her finder man Commanders Palace en af byens og verdens bedste restauranter. I det hele taget er New Orleans kendt for sin madkultur og sine mange berømte restauranter som for eksempel Antoine's, Arnaud's, Brennan's og Delmonico. Verdensberømte kokke som René Bajeux, Paul Prudhomme og Emeril Lagasse stammer fra, og har deres restauranter i New Orleans. Men det er også muligt at få god mad på et lavere niveau. Her kan man for eksempel prøve nogle af de mange cajun specialiteter, der fås mange steder i byen, for eksempel Jambalaya, Crawfish Pie og File Gumbo, som der står i Hank Williams' gamle sang, eller hvad med en omgang alligatorpølse? Også de to sandwiches, opfundet i New Orleans, Po' Boy, der helst skal indtages på Mother's og Muffuletta, der blev opfundet på Central Grocery i 1906, og som stadig fås samme sted - foruden mange andre steder i byen.

Byen har også andre former for kultur. Ikke mindst musik. Cajun musik, Mississippi Delta Blues og ikke mindst New Orleans jazz spilles overalt i byen, både ude og inde. På pladser, gader, restauranter, fortovs caféer. Alle steder hører man musik, ikke mindst om sommeren.

Også indkøbsmulighederne er gode, dels i de mange butikker rundt omkring i byen, for eksempel i Canal Street (grænsen mellem French Quarter og Central Business District), hvor der blandt andet ligger fotohandlere på stribe, men også de små spændende butikker i French Quarter, og så må man ikke glemme de to indkøbscentre, Jackson Brewery, der ligger i French Quarter og Riverwalk langs floden i Central Business District. »French Market«, der oprindeligt var et fiske- og kødmarked, består i dag næsten kun af forskellige former for souvenirbutikker.

Vand og kirkegårde
Selv i dag er vand et problem. Regnvand, oversvømmelse i forbindelse med orkaner og storme, højtstående grundvand - alt det vand, der kommer ind i byen, bliver spærret inde af de diger, man har bygget for at holde det ude. Derfor har New Orleans også et at verdens største dræningssystemer. 22 pumpestationer over hele byen, pumper dagligt vand fra byen ud i primært Lake Pointchartrain, men også i mindre grad i Mississippi og i Intracoastal Waterway. De cirka 70 pumper, der står på pumpestationerne har en samlet kapacitet på over 100 millioner ton i døgnet, og under normale omstændigheder punpes cirka 65 millioner ton vand væk fra byen i døgnet. Til dræningssystemet hører også cirka 270 kilometer kanaler, heraf cirka halvdelen under jorden.

At grundvandet kun meget få steder ligger mere end 30 centimeter under overfladen, betyder også, at det er svært at foretage begravelser. Derfor bruger man i New Orleans den skik, at begrave folk i gravsteder over jorden, som man også kender fra Spanien. På grund af disse grave, hvoraf specielt nogle familiegravsteder er udformet som hele huse med hegn omkring med mere, kaldes kirkegårdene »Cities of the Dead«. Kendte kirkegårde, er Saint Louis 1, hvor voodoodronningen Marie Laveuaxs grav er en stor attraktion. Hvis man drejer tre gange om sig selv, banker tre gange på graven og sætter et rødt kryds på den, opfylder hun et ønske. En anden kendt kirkegård er Lafayette 1 i Garden District, hvor scener fra filmen Double Jeopardy med Tommy Lee Jones og Ashley Judd blev optaget.