LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Tabeller            Byer            hovedstæder         


Taipei
Taipei (traditionel kinesisk: 臺北市; forenklet kinesisk 台北市; Hanyu pinyin: Táibĕi Shì), er hovedstaden i Taiwan. Byen har siden 1947 været sæde for Taiwans (Kinas) nationale regering i eksil, dets parlament samt øvrige centrale administrative funktioner.

Officiel status
Taiwan gør officielt krav på at repræsentere fastlandskina, det vil sige det kommunistiske diktatur Folkerepublikken Kina. Taiwan gør endvidere krav påat at dets egentlige hovedstad er Nanjing, en by som ligger øst for Shanghai på fastlandet. Byen Taipei er officielt set således alene et midlertidig sted for Kinas nationale regering.

Det kommunistiske Kinas diktatur hvis nationale hovedstad ligger i Beijing, hævder at den demokratiske Republik Kina på Taiwan er en udbryderstat, som burde indlemmes i moderlandet, om nødvendigt med hjælp af militæret.

Partiet DDP vandt det demokratiske valg i 2000 og dets ledere, nuværende præsident Chen Shui-bian har foreslået at Taiwan (Republikken Kina) officielt skal afgive kravet på at repræsentere fastlandskina. I steden for skal Taiwan officielt blive en selvstændig stat uden politisk kobling til fastlandskina, eventuelt under navnet Republikken Taiwan. Fortalere for en sådan selvstændig taiwanesisk republik har foreslået at byen da burde skifte navn fra Taipei til Taijing (traditionel kinesisk: 臺京; forenklet kinesisk: 台京; Hanyu pinyin: Táijing; da: »Taiwans hovedstad«).

Geografi
Taipei er beliggende i det nordlige Taiwan og har grænse i syd til floden Sindian (新店溪) og i vest til floden Danshuei (淡水河). De nordlige distrikter Shilin og Beitou fortsætter nord om floden Chilung (基隆河) og har grænse med nationalparken Yangmingshan (陽明山國家公園).

På grund af sin placering i en dal oplever byen ofte høje temperaturer og høj luftfugtighed om sommeren, et problem som øges på grund af den høje befolkningstæthed og anvendelsen af aircondition. Klimaet er subtropisk.

Festivaler og begivenheder
Der er mange årlige taiwanesiske festivaler som afholdes i Taipei, blandt andet Yuánxiāojié og Shuāng Shí Jié. En sædvanlig plads for festivaler og begivenheder er på torvet foran Guólì Zhōngzhèng Jìniàntáng. En del festivaler som tidligere blev afholdt i Taipei er nu flyttet til andre byer i Taiwan.