LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Hajer        


Den hvide haj
Den hvide haj

Den hvide haj
Klassifikation
Art
Carcharodon carcharias
(Carl von Linné, 1758)

Udbredelseskort
Den hvide hajs (Carcharodon carcharias) største længde siges at være 7 meter, det vil sige, den er på størrelse med tre voksne mennesker. Dens gab kan nå op til en meter, dermed er det ikke noget problem, at bide et menneske midt over, da dens tænder jo er knivskarpe. En hvid haj er i gennemsnit »kun« 3-4 meter lang.

Dens skelet består af cartilage, hvilket er et stift fleksibelt materiale, som også findes på randen af menneskets næse. Det er derfor ikke lige så hårdt som normale knogler, men er nu stadigvæk meget stivt. Da cartilage ikke efterlader fossiler, ligesom knogler, er det eneste man kan finde fra forhistoriske hajer tænderne.

Der eksisterer to grundlæggende sanser, som den hvide haj besidder: en højtudviklet lugtesans og evnen til at føle elektriske felter fra andre dyr og mennesker.

Apex predator er den klasse som den hvide haj hører inde under, hvilket vil sige, at den tilhører den absolutte top af fødekæden. Den kan dermed frit vælge af havets goder og er bestemt ikke kræsen, dog er dens yndlings måltid sæler og søløver. Da den tilhører toppen af fædekæden, er dette ikke ensbetydende med, at den ikke har nogle fjender. Den værste fjende er uden tvivl mennesket, men den kan også blive angrebet af sin egen art og de berygtede dræberhvaler, spækhuggerne, som blandt andet har spist hele hvide hajer.