LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Fisk        


Hajer
Hajer

Den hvide haj
Klassifikation
  • Rige: Dyr (Animalia)
  • Række: Rygstrengsdyr (Chordata)
  • Klasse: Fisk (Pisces)
  • Overorden: Hajer (Selachimorpha)
Ordner
Hajer (Selachimorpha) er en overorden under klassen fisk. De er bruskfisk med en langstrakt krop.

Der findes 354 forskellige hajarter i hele verden, fra cigarhajen (på størrelse med en god havannacigar, deraf navnet) til hvalhajen, der med sine op til 12-14 meter er den suverænt største. Den er ikke spor farlig, for den lever af plankton, krill og småfisk ligesom de store bardehvaler.

I Danmark har vi 9-11 hajarter. Den mindste er den småplettede rødhaj på op til 60-80 centimeter, den største er brugden, som med sine op til 10 meter hører til blandt verdens allerstørste. Ligesom hvalhajen er den en fredelig planktonæder. Vi har ingen hajer, som er farlige for mennesker i Danmark. Det nærmeste vi kommer er måske blåhajen, som kan trække ind i Nordsøen. Den findes til gengæld så langt til havs, at vi ikke møder den, når vi er på stranden.

Udseende
Kroppen er i almindelighed langstrakt valseformet, fortil løbende ud i et spidst eller afrundet hoved, bagtil i en veludviklet, skæv (heterocerk) hale; brystfinnerne har sædvanlig form og ligger bag ved eller under gællespalterne (5, sjælden 6 eller 7 på hver side).

Munden er næsten altid besat med små tænder. Langs kæberandene findes for det meste en eller to rækker trekantede tænder, mens erstatningstænderne ligger skjult i mundhuden på kæbernes inderside.

Hajerne er i det hele fisk af anselig, enkelte endog af kæmpemæssig størrelse, men der er også mange småformer.

Udbredelse
De er udbredte over alle have; men flertallet af arterne forekommer imellem vendekredsene. mange hajer holder til ved kysterne, men nogle tilhører fortrinsvis det åbne hav; meget få stiger ned til store dybder.

Adskillige arter har en forbavsende stor, næsten kosmopolitisk udbredning. Enkelte lever i ferskvand.

Adfærd
Hajer er i reglen gode og udholdende svømmere, og mange af de større former strejfer vidt omkring, søgende efter bytte. For størstedelen er de grådige rovdyr og fortærer hovedsagelig andre fisk, men enkelte af de største former har meget små tænder og lever af mindre, hvirvelløse dyr.

De fleste hajer føder unger, men nogle lægger æg, omsluttede af hornagtige hylstre.

Økonomi
Hajers økonomiske betydning er kun ringe. Kødet er ofte sejt og har en modbydelig lugt og smag; en del arter (for eksempel pighajen) er dog spiselige. Finnerne anses i Kina for en stor delikatesse, indføres i store kvantiteter og anvendes omtrent som de indiske svalereder. Leveren er rig på olie.