LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Hajer        


Kravehaj
Kravehaj

Tegning af kravehaj
Klassifikation:
Art:
Chlamydoselachus anguineus
Garman, 1884
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Oceanerne
Havet 100-300 m

Udbredelseskort
FødeFisk, blæksprutter
Vægt
 - ved fødslen
ton
ton
Længde op til 2 meter
Drægtighed
Unger
mdr
2-12
Kravehajen (Chlamydoselachus anguineus) er den eneste art i familien kravehajer. Den har fået sit navn efter kravelignende hudfolder, der er omkring de seks par gællespalter.

Den kan findes over det meste af verden, men er en sjælden gæst i den nordlige del af Nordsøen.

Til forskel fra de andre hajer har kravehajen en ålelignende form. En form som har mange fællestræk med nu uddøde hajarter. Kravehajen regnes derfor for en af de mere primitive hajer, med en lang historie bag sig.

Munden er placeret forrest på hovedet, hvor det normale for hajer i dag er på undersiden. Derudover løber sidelinjeorganet i en åben fure og ikke i en lukket kanal. Hajen kan nå en længde på op til 2 meter.

Kravehajen opholder sig på en dybde af cirka 100-1.300 meter. Den lever af fisk og blæksprutter. Der er dog store huller i vores viden om denne hajart. En af de mere spændende ting er hajens drægtighedsperiode. Der er meget der tyder på, at kravehajen har en længere drægtighedsperioden end selv elefanten, som i dag regnes for det dyr med den længste drægtighedsperioden. Efter drægtighedsperioden føder hajen fra 2-12 unger.

Flere uddøde arter kendes fra fossile tænder.
Kravehajen er så speciel, at det har været overvejet at give den sin egen orden.