LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Hajer        


Krokodillehaj
Krokodillehaj
< >
Klassifikation
  • Rige: Dyr (Animalia)
  • Række: Rygstrengsdyr (Chordata)
  • Klasse: Fisk (Pisces)
  • Orden: Sildehajer (Lamniformes)
  • Familie: Krokodillehajer (Pseudocarchariidae)
  • Slægt: Pseudocarcharias
Art
Pseudocarcharias kamoharai
(Matsubara, 1936)

Udbredelseskort
Krokodillehajen (Pseudocarcharias kamoharai) er den eneste art i familien af krokodillehajer. Det er en haj, der lever, i de tropiske og subtropiske dele af alle oceanerne, på dybder ned til 590 meter. Den kan blive over 1 meter i længde.

Udbredelse
Krokodillehajen er et havdyr som normalt lever i det åbne hav og ofte langt fra land, men undertiden kan den også ses ved land.

Udseende
Det er en haj af mellemstørrelse med en spindel form og meget store øjne uden en blinkende membran, lange gællespalter som går op ryg ryggen af hovedet, spidse lanseformede tænder. Rygfinnerne er små og lave; den anden rygfinne er mindre end halvdelen af størrelsen på den første, men større end den bageste finne. Brystfinnen er bred og afrundet.

Farven er lys eller mørke grå foroven, lysere nedenfor, finnerne har en hvid kant, undertiden med små hvide pletter på kroppen, og en hvid plet mellem munden og gællespalter.

Adfærd
Adfærden hos krokodillehajen er ikke særlig kendt, men den menes at være en hurtigsvømmende haj, sikkert i stand til at springe op af vandet. Det er en haj der svømmer frit i havet. Dens store øjne kan indikere enten nataktivitet eller fødeindtagelse på store dybder.

Reproduktion er æglæggende, fostrene spiser blommesækken, og anden blomme produceret af moren, med op til 4 unger i et kuld.

Føde
Diæten består af små benfisk, blæksprutter og rejer.

Kontakt med mennesker
Selvom krokodillehajen ikke menes at være farlig for mennesker, så indbyder dens kraftige tænder og kæbemuskler til respekt. Kødet anvendes ikke, med undtagelse af dens store, olierige lever. Den fanges på lange linjer ud for Japan, men spises ikke i stor stil.

Navn
Det danske navn er afledt af det japanske ord for dette dyr mizu wani, som betyder vandkrokodille.