LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Hajer        


Småplettet rødhaj
Småplettet rødhaj

Klassifikation
Art
Scyliorhinus canicula
(Carl von Linné, 1758)
Småplettet rødhaj eller tudsehajen (Scyliorhinus canicula) er en udbredt hajart. Den kan ses overalt på kontinentalsoklen, i det østlige og nordlige Atlanterhav, ned til en dybde på 100 meter (den er i sjældne tilfælde set på 400 meter). Det mest udbredte opholdsniveau er 40-90 meters dybde. Den optræder af og til i Øresund, Kattegat, Vesterhavet og ved den norske kyst (til Bergen).

Udseende
Småplettet rødhaj er let kendelig ved sin rødgrå grundfarve, isprængt med mangfoldige og små, mørke pletter. Den bliver 0,5-1 meter (normalt 60-70 centimeter) lang. Hajen har en hvid mave.

Føde
Den lever af småfisk, bløddyr og krebsdyr.

Adfærd
Som flertallet af denne families medlemmer er den æglæggende; hvert æg omsluttes af en hornagtig, gulbrun kapsel, hvis 4 hjørner løber ud i lange tråde, der af hunnen under selve lægningen snos om havplanter. Hunnen lægger et æg per ægleder. Æggene klækker efter 5-11 måneder (normalt mellem 8-9 måneder). Ungerne er ved fødslen cirka 9-10 centimeter. Æggenes størrelse varierer efter hvor stor hunnen er og det geografiske område; for eksempel er æggene i Middelhavsområdet mindre end æggene lagt omkring Storbritannien. Hannerne bliver kønsmodne når de er cirka 40 centimeter, hunnerne når de er cirka 45 centimeter.

Småplettet rødhaj er harmløs for mennesker.

Dens kød smager ikke godt, og leveren anses for giftig. Huden kan benyttes til polering.