LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Gul kirurgfisk
Gul kirurgfisk

Gul kirurgfisk
Klassifikation
Art
Zebrasoma flavescens
Gul kirurgfisk (Zebrasoma flavescens) er en saltvandsfisk i familien af kirurgfisk. Det er en af de mest populære akvariefisk.

Udbredelse
Gul kirurgfisk findes ofte i lavvandede koralrev, fra 2 til 46 meter i dybden, i Stillehavet og Det Indiske Ocean, vest for Hawaii og øst for Japan.

Udseende
Som de andre fisk i familien af kirurgfisk er de meget sammenpresset. Voksne fisk kan vokse til 18 centimeter i længde og 1-2 centimeter i tykkelse. Hannen er en smule større end hunnen. Alle individer i arten har en meget lysegul farve. Om natten fremkommer en meget tydelilg brunlig stribe i midten af begge sider med et horisontalt hvidt bånd. De får hurtigt deres gule farve igen når sollyset kommer frem.

De har en pilelignende form idet deres rygfinner og mavefinner næsten er en fortsættelse af deres krop, og en lang snudelignende mund der bruges til at æde alger af sten og koraller. De er næsten fuldstændig planteædende, og er blevet en meget populær fisk i akvariehobbyen. De har også en skarp pig nær deres hale.

Føde
De spiser græsser, alger, salat, og generalt andre planter. Det er også observeret at den kan spise rejer og andre mindre dyr.