LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Fregatfugle
Fregatfugle
Klassifikation
Arter
  • Pragtfregatfugl (Fregata magnificens)
  • Ascension fregatfugl (Fregata aquila)
  • Stor fregatfugl (Fregata minor)
  • Lille fregatfugl (Fregata ariel)
  • Juleø-fregatfugl (Fregata andrewsi)
Fregatfugle (Fregatidae) er en familie af fugle med fem arter.

Fregatfugle er udbredt overalt i de sydlige have, ruger rundt om på øer og kyster såvel i Atlanterhavet som Stillehavet. Lejlighedsvis træfles den i de nordligere have, er en gang truffet i Tyskland ved Weserens munding. Den hører til de fugle, som søfarende altid lægger mærke til, men den fjerner sig ikke langt fra kysterne, da den vel er svømmefugl, men mangler svømmeevnen og ikke engang kan hvile på havfladen, hvorfra den næppe ville kunne hæve sig. Den er udelukkende skabt til flugt, og dens evne til at flyve, svæve og manøvrere i luften på den behændigste måde er forbavsende; denne evne i forbindelse med dens hyppigste måde at søge føde på ved at jage andre fugle, til de slipper deres bytte, har givet den navn. Reden bygger den kolonivis i høje træer eller på klipper, lægger kun et eller to hvide æg med en blød kalkskal som skarvernes.

Fregatfugle er alle store, sorte eller sorte og hvide, med lange, spidse vinger og kløftede haler. Næbbet er gult, langt, i spidsen rovfugleagtig kroget, savtakket langs randene som hos ænder. Løbet er ganske kort, fjerklædt, Tæerne kun ved roden forbundne med svømmehud.

Hannerne har stærkt farvede strube punge. Farven er hos den gamle han sort med grøn og rødlig glans; en nøgen strubeplet og fødderne er røde. De unge fugle er hvidlige på hoved, hals og underside; de gamle hunner beholder den hvide farve.

De går eller svømmer ikke, og kan ikke lette fra en flad overfalde. De befinder sig størstedelen af tiden i luften, og lander kun for at hvile sig eller yngle. Dette foregår i træer eller på klipper.