LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Edderfugl
Edderfugl

Edderfugl
Klassifikation:
Art:
Somateria mollissima
Edderfuglen (officiel stavemåde) eller ederfugl (Somateria mollissima) er i Danmark en meget almindelig yngle- og trækfugl. Den kan undertiden træffes i store flokke med tusindvis af individer. Den ses ofte ved kysten, idet de danske farvande udgør et af de vigtige overvintringssteder for fuglen. Det anslås at mellem 600.000 og 800.000 edderfugle overvintrer i Danmark.

Føde
En edderfugl æder mange små krebsdyr og muslinger. Den dykker ned efter dem i det lave vand ved kysten. Når den får de hårde skalller ned i maven, bliver de malet i stykker i kråsen. Det er en meget kraftig muskel, der er en del af edderfuglens mave. Den kan knuse muslinger, der er op til 7 cm lange. En edderfugl kan på et døgn æde lige så meget, som den selv vejer.

Udseende
Hos de fleste dyr er der stor forskel på en han og en hun. Det er der også her. Hunnen skal helst være svær at få øje på, når den ruger på reden. Hannen er hvid og sort med en flot grøn nakke og et bryst, der er lidt rødlig. Man siger, at det har en rosa farve. En han er flot at se på. Jo flottere den er, jo nemmere har den ved at gøre indtryk på hunnen.

Forplantning
Den ruger på småøer og holme.

Trusler
Edderfuglen er jagtbar, og der nedlægges et sted mellem 100.000 og 150.000 edderfugle årligt.