LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Sildemåge
Sildemåge

Foto: Anne van der Wal
Klassifikation:
Art:
Larus fuscus
Fakta:
Levested
 - geografi
 - biotop

Europa, Asien, Afrika
Kystområder, havet
FødeFisk
Vægt
 - ved fødslen
800-1100 gram
 
Højde
 - vingefang
52-67 cm
135-155 cm
Levealderop til 31 år
Kønsmoden
Rugetid
Æg
 - normalt
 - min/max
3-4 år
25 - 27 dage

3
1-3
Sildemågen er en - i Danmark - ret almindelig ynglefugl, træk- og sommergæst. Den er dog flere steder i Danmark blevet udkonkurreret af sølvmågen. Den overvintrer i Sydeuropa og Afrika. Dette gør, at fuglen i sin levetid tilbagelægger meget store afstande, og den er målt til at have foretaget en strækning på 3.600 kilometer på 3½ døgn. Normalt kommer sildemågen til Danmark i månederne marts/april og trækker sydpå igen i september/oktober.

Sildemågen er en stor måge på 52-67 centimeter og med sort eller gråsort ryg og vingeoverside. Fødderne er gule. Resten af kroppen er hvid. Den har en rød plet på undernæbbet og en rød ring om øjet.

Ungfuglene er sort/gråspættede. De kan forveksles med ungfuglene hos sølvmåge og svartbag.

Føden søges hovedsagelig på havet, hvor den fanger fisk. Den ses meget sjældent på jagt efter affald, som man ellers kan se andre måger supplere deres føde med. Den kan dog godt finde på at stjæle føde fra andre mågearter. I mindre omfang spiser den også muslinger, krebsdyr, insekter, orme og ådsler.

Aldersrekorden for en dansk sølvmåge er målt af Ringmærkningscentralen på Zoologisk Museum. Den døde sildemåge, med ringnummer 4041961, blev 31 år og 1 måned.

I Danmark yngler den på de store øer i Kattegat, Ringkøbing Fjord, omkring Bornholm og i Øresund. Her danner de kolonier, hvor reden anbringes på jorden. I maj måned lægges tre olivengrønne/brune æg med mørke pletter.

Sildemågen kan forveksles med svartbagen, der dog er en smule større.