LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Fedtfugl
Fedtfugl

Fedtfugl
Klassifikation:
Art:
Steatornis caripensis
(Humboldt, 1817)
Fedtfugl, Guacharo (Steatornis caripensis), en fugleart, der bebor Mellemamerika, og som ved sin ejendommelige levevis, ikke mindre end ved sin særlige bygning, har tiltrukket sig naturforskernes opmærksomhed. Fedtfuglen kaldes på spansk for »guácharo« eller »tayo«, begge navne er af indfødt oprindelse. »Cueva del Guácharo« (Fedtfuglehulen), i det bjergrige Caripe distrikt i det nordlige Monagas, Venezuela, er stedet hvor Alexander von Humboldt først studerede arten. Caripensis i det videnskabelige navn betyder »fra Caripe«, og Steatornis betyder »fed fugl«, med hentydning til ungernes udseende.

Udbredelse
»Cueva del Guácharo« var Venezuelas første nationale monument, og er hovedattraktionen i en nationalpark; det vurderes at der lever op til 15.000 fedtfugle i denne park. Colombia har også en nationalpark opkaldt efter fuglen »Cueva de los Guácharos«, nær den sydlige grænse til Ecuador. Fedtfugle er blevet observeret i forskellige steder langs Andesbjergene og i Brasilien; de yngler så langt sydpå som Carrasco nationalparken i Bolivia. Dunstan hulen (Asa Wright Nature Centre) på Trinidad, er hjemsted for cirka 200 ynglende par.

Udseende
l ydre ligner den natravnene, men den mangler deres mægtige gab, og dens fjer er ret stive. Fedtfugl er noget større end en due (41-48 centimeter), har grå og brune farver, et kraftigt næb, ved roden omgivet af lange stive børster, temmelig lange vinger og hale og en ganske kort mellemfod.

Adfærd
Fedtfugl lever i klippehuler, flere 100 meter lange, eller i dybe kløfter. Først så langt fra hulens indgang, at alt dagslys er ophørt, bor fedtfugl, yngler herinde og anbringer sin af ler klinede rede på klippehylder eller i revner. Æggenes tal er 2-4. Om dagen sidder fedtfugl i hulen, flyver først ud henimod aften for at søge føden, der består af frø og frugter, i skove længere eller fjernere borte; ved daggry vender den tilbage til hulen. Den er speciel glad for oliepalmens frugter.

Fuglen selv er meget fed, og dens unger, der også fodres med frugter, ligner fuldstændige fedtklumper. Indianerne myrdede tidligere i yngletiden masser af gamle og unge fugle for at benytte fedtet; dette afsmeltes af hele fuglen og danner en klar, lugtfri, til madlavning fortræffelig olie. En del af de huler, fuglene bebor, er utilgængelige, hvilket antagelig reddede arten fra undergang.

Klassifikation
Fedtfugl er den eneste af sin slægt og viser i bygning så mange ejendommeligheder, at den regnes for at udgøre en særlig familie (Steatornithidae); den står nærmest ved natravnene, men har i bygning talrige uglelignende træk, så den synes at danne en overgang mellem disse 2 grupper.