LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Galapagospingvin
Galapagospingvin

Galapagospingvin
Klassifikation:
Art:
Spheniscus mendiculus
Fakta:
Levested
 - geografi
 - biotop

Galapagosøerne
FødeStimefisk
Vægt
 - ved fødslen
2,5 kg
 
Længde
 - vingefang
48-50 cm
cm
Levealder år
Rugetid
Antal æg
dage

Galapagospingvinen (Spheniscus mendiculus) er en endemisk art på Galapagosøerne. Det er den eneste pingvinart som lever på ækvator og den kan overleve på grund af de kolde temperaturer som Humboldtstrømmen medfører og det kolde vand som Cromwellstrømmen henter op fra det dybe hav. Dens nærmeste artsfælle er brillepingvinen, magellanpingvinen og humboldtpingvinen. Galapagospingvinen ses hovedsagelig på Fernandinaøen og på vestkysten af Isabelaøen, men små bestande ses også spredt på andre øer i Galapagos.

Udseende
Den gennemsnitlige størrelse for pingvinen er 48-50 cm og 2,5 kilogram. De har et sort hoved med en hvid grænse der løber fra bag øjet, omkring de sorte øredækkender og kinden, og mødes ved struben. De har en sortgrå overdel og en hvidlig underdel, med to sorte bånd løbende over brystet, det nedre bånd løber ned af siderne til låret. De unge individer afviger ved at have et helt sort hoved, være mere grå på siderne og kinden og de har intet brystbånd. Hunnerne er mindre end hannerne, men de ligner stadig i udpreget grad hinanden.

Føde
Deres føde består af stimefisk, hovedsagelig muller, sardiner og undertiden krebsdyr. De jager kun om dagen og normalt indenfor et par kilometer fra deres redested. De er afhængige af at de kolde næringsrige strømme skaffer dem føde.