Kongepingvin
Kongepingvin

Kongepingvin
Klassifikation:
Art:
Aptenodytes patagonicus
Fakta:
Levested
 - geografi
 - biotop

Subantarktiske øer
Havet, is

Udbredelseskort
FødeFisk, blæksprutter
Vægt
 - ved fødslen
9-15 kg
 
Længde
 - vingefang
95 cm
cm
Levealder år
Rugetid
Antal æg
52-56 dage
1
Kongepingvinen (Aptenodytes patagonicus) er den andenstørste af de 17 forskellige pingviner, som findes; kejserpingvinen er den største.

Adfærd
De får kun 1 unge ad gangen og opfostrer 2 unger i en 3 årig periode. Kongepingviner bygger ikke reder, men udruger ægget ved at hannen og hunnen på skift har ægget på fødderne med en hudfold ned over. Således skiftes de til at stå på land med ægget, mens magen er på havet for at finde føde. Hvis det varer for længe inden pingvinen på land bliver afløst, vil den forlade ægget og tage på havet efter føde.

Pasningen strækker sig over 1 år. I perioder forlades ungerne på land i såkaldte børnehaver. Når ungerne er 3-4 måneder gamle fodres de ikke i flere uger, somme tider kan ungerne være foruden mad i op til 4 måneder. I den periode kan de tabe næsten halvdelen af deres vægt. Sidst i opfostringen følger så igen en periode, hvor de får mad jævnligt indtil de kan klare sig selv. Først når de er 5-7 år gamle, er kongepingviner modne til selv at få unger.

Pingviner fanger deres føde ved forfølgelse. De kan dykke i op til 9 minutter og kongepingviner er registreret dykke helt ned til 323 meter. Nogle pingviner finder føde langt fra land; kongepingviner kan være hele 900 km væk fra land - på trods af at de ikke kan flyve.