LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Dværgfalk
Dværgfalk

Dværgfalk
Klassifikation:
Art:
Falco columbarius
Fakta:
Levested
 - geografi
 - biotop

Nordamerika, Europa og Asien
Strandenge
FødeSmåfugle, insekter, mus
Vægt
 - ved fødslen
160 - 210 gram
 
Højde
 - vingefang
25-30 cm
50-62 cm
Levealder? år
Kønsmoden
Rugetid
Æg
 - normalt
 - min/max
? år
26-30 dage

3-5
?
Den mindste af de nordiske falke er dværgfalk, ikke meget større end en solsort. Vingerne er spidse og selve falken er lille og meget kompakt. Den ældre han er smuk gråblå på oversiden med mørkere længdestriber, et bånd om nakken med rustrød farve. Undersiden er rødlig med brune længdepletter, strube og forbryst hvidlige. Halen er blålig med sorte tværbånd og bred, sort spids, fødder og yokshud gule. Hunnen er helt anderledes farvet, idet den og de unge fugle er brungrå på oversiden med brede gullige fjerrande. Halen er sortbrun med rødlige tværbånd. I denne dragt træffes fuglen oftest her i landet, hvor mest unge fugle ses. Den yngler i det meste af Europa, på Island, hvor den er trækfugl, og på Færøerne. I Norge er den almindelig overalt i fjeldegnene, er også her trækfugl; i Danmark er den ikke sjælden efterår og vinter.

Dværgfalken er en kraftig og dristig fugl, der binder an med fugle, langt større end den selv. Dværgfalken muser ikke, men sidder - ofte lavt - på en hegnspæl eller sten på udkik efter sit bytte. Byttet jages i en hurtig jagt ofte ikke mere end 1 meter over jorden.

Reden bygges i træer eller på klippesider; æggenes tal er 3-5, gennemsnitlig 40 millimeter lange, 30 millimeter brede, med mørke længdepletter.


Billede af dværgfalkens unger.