LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Kampørn
Kampørn

Kampørn
Klassifikation:
Art:
Polemaetus bellicosus

Kampørnens udbredelsesområde
Kampørnen (Polemaetus bellicosus) er Afrikas største ørn. Arten er den eneste i slægten Polemaetus.

Kampørnen kan blive helt op til 50 år gammel. Hunnen er større end hannen; hunnen vejer cirka 6 kilogram og hannen cirka 5 kilogram. Vingespandet er på over 2,5 meter. Den har en højde på 76-83 centimeter.

Dens foretrukne leveområde er syd for Sahara, i ørkenområder og åbne savanne områder i det sydlige og østlige Afrika. Ørnen foretrækker fuglevildt som føde, men spiser også dyr som slanger, sjakaler, øgler, unge impalaer og surikater.

De bygger en rede på op til 2 meter i bredden og op til 0,9 meter i dybden. Heri lægger hunnen cirka hvert tredje år et æg. Hunnen bliver først kønsmoden som syv-årig. En hun kan derfor maksimalt lægge cirka 14 æg i sin livstid.

På trods af den imponerende størrelse og kampdygtighed bliver mange kampørne skudt af bønder. De er i konflikt med bønderne, idet de fanger unge geder og lam. Jagten har gjort, at de stille og rolig er ved at uddø.