LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Prærieugle
Prærieugle

Prærieugler
Klassifikation:
Art:
Athene cunicularia
Prærieuglen (Athene cunicularia) er en lille fugl med lange ben. Den er den mindste ugleart i verden med sine 22-24 centimeter. Den har store øjne, et rundt ansigt og nøgne fødder.

Prærieuglen lever på prærier og græssletter i Amerika, fra Canada til spidsen af Sydamerika.

Prærieuglen er kønsmoden efter 1 år.

Den overtager ofte forladte præriehundehuller, som bruges som rede. Her lægges 4-6 æg.

Prærieuglen er til forskel fra de fleste andre ugler aktiv om dagen. Den jager ved hjælp af både synet og hørelsen. Dens foretrukne bytte er krybdyr og insekter. Den benytter sig af en helt speciel jagtteknik for at fange sit ynglingsbytte billen skarabæ. Den indsamler afføring fra en lang række dyr - heste, køer, katte eller antiloper - og placerer den foran sin hule. Afførringen tiltrækker herefter skarabæen, og prærieuglen kan herefter tage for sig.

Uglens forsvarsteknik er også meget speciel. Den kan brede sine vinger ud og puste sig selv op, så den ser dobbelt så stor ud. Er dette virkninsløst, kan den finde på at gemme sig i sit hul og lyde som en klapperslange.

Prærieuglen er truet i store dele af dens udbredelsesområde, og den er flere steder fuldstændigt forsvundet. Hovedårsagen er tab af levesteder.