LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Rovfugle
Rovfugle

Hvidhovedet havørn
Klassifikation:
Ordner:
Rovfugle er en overorden indenfor fuglene.

Reelt er der tale om to ordener, idet de mere end 400 arter af rovfugle opdeles i henholdsvis
De to ordener opdeles herunder i en række familier
Høge og ørne er den største familie med mere end 200 arter. Fiskeørne og Sekretærfugle er de mindste, da disse to familier alene har en art henholdsvis fiskeørn og Sekretærfugl.

Rovfugle er kendetegnet ved at have store fremadrettede øjne (som har et fantastisk godt syn), lange spidse, krumme kløer og et kraftigt krumt næb. Vingefanget hos rovfugle varierer betydeligt. Den mindste er dværgfalkehannen med et vingefang på 52 centimeter og Europas største er en fuldvoksen havørnehun på 240 centimeter

Størrelsesmæssigt er der meget stor forskel på de enkelte arter, og hunnen er ofte også større end hannen. Hos enkelte arter af høge og falke er hunnen helt op til 50% større end hannen.

Rovfuglene har kraftige bryst- og vingemuskler til at bevæge vingerne med. Samtidig er næsten hele kroppen dækket af fjer, der gør den glat og strømlinet. Knoglerne er meget lette og ofte tilmed hule, hvilket gør vægten mindre. Samlet set gør det rovfuglene til eminente flyvere.

Til forskel fra de fleste andre fugle gylper rovfuglene klumper af ufordøjet føde op. Disse dannes i fuglens kråse (muskelmave), hvor også indtagne knogler findeles.