LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Slørugle
Slørugle
Klassifikation:
Art:
Tyto alba
Fakta:
Levested
 - geografi

 - biotop

Over det meste af verden
undtagen Antarktis
Åbent land
FødeSmå pattedyr
Vægt
 - ved fødslen
300 - 350 gram
 
Højde
 - vingefang
33-39 cm
85-93 cm
Levealder5-11 år
Kønsmoden
Drægtighed
Æg
 - normalt
 - min/max4-7
 
Slørugle (Tyto alba) er en ugle på 33-39 centimeter og med et vingefang på 85-93 centimeter.

Det er en mellemstor, lys ugle med et karakteristisk hjerteformet ansigt. Den har sorte øjne. De enkelte slørugler er en smule forskellige alt efter deres geografiske levested. Sløruglen i det vestlige Europa er næsten hvid i sin underliggende farve, mens den centraleuropæiske slørugle har en orange underliggende farve. Uglens overside er grå og okkergul. Både hannen og hunne har dette udseende. I Danmark vejer sløruglen 300-350 gram, men andre underarter kan veje helt op til 620 gram.

Bortset fra mennesket har sløruglen meget få fjender. Større ugler kan dog angribe og dræbe sløruglen såfremt muligheden skulle opstå.

Sløruglen lever i åbent land, for eksempel ved opdyrkede områder.

I Danmark kunne man tidligere ofte støde ind i sløruglen. I 1930'erne startede dog en generel tilbagegang for bestanden, og bestanden er faldet støt siden da. I starten af 1990'erne var bestanden helt nede på 25 ynglende par. En redningsplan blev iværksat og bestanden voksede de efterfølgende år til cirka 214 par.

Sløruglen har ikke som andre fugle mulighed for at opbygge et fedtlag til den kolde periode. Uglen er derfor meget afhængig af, at der er mulighed for at den kan komme "indendørs" i menneskelig bebyggelse - for eksempel lader - når vinteren sætter ind. Dette forhold gør, at Danmark er en naturlig nordgrænse for fuglens udbredelsesområde.

Sløruglens menu står på små pattedyr som mus, men den spiser også fugle, insekter og padder.

Efter at sløruglen har lagt sine 4-7 æg i en rede, rede er måske så meget sagt, da æggene ofte lægges direkte på underlaget, ruger den i 30-34 dag. Ungerne er flyvefærdige efter 65-84 dage.