LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Stor hornugle
Stor hornugle
Klassifikation:
Art:
Bubo bubu
Fakta:
Levested
 - geografi
 - biotop


Skov
FødeSmå pattedyr og fugle
Vægt
 - ved fødslen
2-4 kg
 
Højde
 - vingefang
60-75 cm
160-188 cm
Levealder19 år
Kønsmoden
Drægtighed
Æg
 - normalt
 - min/max2-3
 
Stor hornugle har en højde på 60-75 centimeter og et vingefang på 160-188 centimeter.

Stor hornugle er Europas største ugle med en vægt på 2-4 kilogram. Uglen har store horn og rødgule øjne. Dens bryst brede striber og bugen smalle striber. Selve fjerdragtens grundfarve er gulbrun, med brunsorte pletter på oversiden.

I Danmark ses den meget sjældent og kommer da typisk fra udsætning i Sverige eller Tyskland. Stor hornugle genindvandrede til Danmark, nærmere bestemt Jylland, i 1980'erne efter at være forsvundet i slutningen af 1800-tallet. Mennesket stod for hornuglens bortgang fra den danske natur. Arten blev bortskudt af jægere, æg blev indsamlet, unger blev indsamlet og anvendt til krageugler, og skov- og landbrug gennemgik en lang række strukturændringer. I dag er den hyppigste dødsårsag trafikdrab samt kollision med elledninger. Bestanden i dag er på cirka 20-24 par - alle i Jylland.

Finland har en bestand på cirka 3.000 par. Sverige og Norge har en bestand på cirka 500-600 par hornugler og Slesvig-Holsten cirka 35 par.

Uglen er en standfugl, men ungfuglene kan strejfe en del omkring.

Stor hornugle lægger 2-3 æg og har en rugetid på 35 dage. Reden er normalt placeret i en fordybning i skovbunden. Den er kønsmoden når den er 1-2 år gammel. I Danmark yngler den fortrinsvis i grusgrave eller større forladte fuglereder. Efterhånden er stor hornugle også blevet mere »vant« til mennesket, og ses nu i større udstrækning i udkanten af byer.

Føden er små pattedyr og fugle. Af fugle er byttedyrene ofte ringdue, hættemåge, råge, blishøne eller krage. Pattedyrene der spises er ofte pindsvin, brun rotte eller mosegris. Uglen har bløde fjer som er forsynet med en kant af fine frynser, hvilket gør den næsten lydløs når den jager.

Uglen kan se i lys der er cirka 100 gange svagere end det mennesket bruger til at orientere sig med.

Stor hornugle kan blive en rigtig gammel fugl. I fangenskab er den blevet op til 60 år, og en ringmærket fritlevende horn ugle er blevet målt til 19 år.