LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Tårnfalk
Tårnfalk

Tårnfugl
Klassifikation:
Art:
Falco tinnunculus
Fakta:
Levested
 - geografi
 - biotop

Europa, Asien, Afrika
Åbent landskab
FødeMus, insekter
Vægt
 - ved fødslen
150-280 gram
 
Højde
 - vingefang
32-35 cm
71-80 cm
Levealder? år
Kønsmoden
Rugetid
Æg
 - normalt
 - min/max
? år
27-31 dage

4-7
?
Tårnfalken er en ret almindelig ynglefugl i Danmark og den ses også i landet som en almindelig vintergæst og trækfugl fra nord.

Tårnfalken er 32-35 cm, med et vingefang på 71-80 cm. Tårnfalken kan nemt kendes på sine tydelige farver, med det grå hoved og den rødbrune ryg, grå hale med et sort bånd yderst og den lyse spættede bug. Tårnfalken har meget spidse vinger og en noget flagrende flugt.

Tårnfalken er temmelig almindelig og meget tydelig i det danske landskab, da den jager på dyrkede marker eller langs veje. Den kan ses stillestående i luften (hvor den »muser«), indtil den klapper sine vinger sammen og i et hurtigt dyk styrter mod jorden mod sit bytte. 3-4 mus er en tårnfalks dagsration. Ud over mus jager den også firben og større insekter.

Tårnfalken fortærer sit bytte ved at rive kødet i stykker med sit spidse næb. Den kan finde på at sluge små knogler, men de større går den udenom. Tårnfalken gylper senere de indtagne ufordøjelige dele op igen.

Tårnfalken yngler helst temmelig højt oppe. For eksempel i gamle kragereder eller i hule træer - også høje bygninger anvendes. Hvis en redekasse sættes op i den rigtige højde er der stor sandsynlighed for den vil blive beboet af et tårnfalkepar og deres unger. Falken lægger sine 4-7 æg, der er hvidlige med rødbrune pletter og prikker, i maj/juni måned. Begge køn fodrer ungerne.