LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Finker
Finker

Dompap
Klassifikation:
Arter:
    mange, herunder
    Sangerfinker
  • Sangerfinke (Peucedramus taeniatus)
  • Finker
  • Bogfinke (Fringilla coelebs)
  • Blå bogfinke (Fringilla teydea)
  • Kvækerfinke (Fringilla montifringilla)
  • Siskener, irisker, korsnæb
  • Dompap (Pyrrhula pyrrhula)
  • Rødpandet irisk (Serinus pusillus)
  • Gulirisk (Serinus serinus)
  • Syrisk gulirisk (Serinus syriacus)
  • Kanariefugl (Serinus canaria)
  • Citronsisken (Serinus citrinella)
  • Tibetsisken (Serinus thibetanus)
  • Grånakket sisken (Serinus canicollis)
  • Etiopersisken (Serinus nigriceps)
  • Diademsisken (Serinus frontalis)
  • Finnæbbet sisken (Serinus citrinelloides)
  • Gråkindet sisken (Serinus hypostictus)
  • Sortmasket sisken (Serinus capistratus)
  • Papyrussisken (Serinus koliensis)
  • Kapsisken (Serinus scotops)
  • Ædelsanger (Serinus leucopygius)
  • Arabisk sisken (Serinus rothschildi)
  • Gulstrubet sisken (Serinus flavigula)
  • Halsbåndssisken (Serinus xantholaemus)
  • Gråbrystet sisken (Serinus xanthopygius)
  • Gulgumpet sisken (Serinus reichenowi)
  • Angolasisken (Serinus atrogularis)
  • Citronbrystet sisken (Serinus citrinipectus)
  • Mozambiquesisken (Serinus mozambicus)
  • Grovnæbssisken (Serinus donaldsoni)
  • Hvidbuget sisken (Serinus dorsostriatus)
  • Gulpandet sisken (Serinus flaviventris)
  • Svovlgul sisken (Serinus sulphuratus)
  • Hvidstrubet sisken (Serinus albogularis)
  • Gråkronet sisken (Serinus canicapillus)
  • Miombosisken (Serinus reichardi)
  • Brunøret sisken (Serinus gularis)
  • Sortøret sisken (Serinus mennelli)
  • Brungumpet sisken (Serinus tristiatus)
  • Yemensisken (Serinus menachensis)
  • Ankobersisken (Serinus ankoberensis)
  • Stribet sisken (Serinus striolatus)
  • Gulbrynet sisken (Serinus whytii)
  • Kernebidersisken (Serinus burtoni)
  • Principesisken (Serinus rufobrunneus)
  • Tanzaniasisken (Serinus melanochrous)
  • Hvidvinget sisken (Serinus leucopterus)
  • Hottentotsisken (Serinus totta)
  • Kongealariosisken (Serinus symonsi)
  • Damara-alariosisken (Serinus leucolaema)
  • Alariosisken (Serinus alario)
  • Indonesisk sisken (Serinus estherae)
  • Sao Tome-sisken (Neospiza concolor)
  • Pirolfinke (Linurgus olivaceus)
  • Gyldenvinget finke (Rhynchostruthus socotranus)
  • Grønirisk (Carduelis chloris)
  • Brunirisk (Carduelis sinica)
  • Himalayagrønirisk (Carduelis spinoides)
  • Sorthovedet grønfinke (Carduelis ambigua)
  • Da Lat-grønirisk (Carduelis monguilloti)
  • Grønsisken (Carduelis spinus)
  • Fyrresisken (Carduelis pinus)
  • Guatemalasisken (Carduelis atriceps)
  • Andessisken (Carduelis spinescens)
  • Yarrellsisken (Carduelis yarrellii)
  • Kapucinersisken (Carduelis cucullata)
  • Tyknæbssisken (Carduelis crassirostris)
  • Hættesisken (Carduelis magellanica)
  • Safransisken (Carduelis siemiradzkii)
  • Olivensisken (Carduelis olivacea)
  • Sortbrystet sisken (Carduelis notata)
  • Skægsisken (Carduelis barbata)
  • Gulbuget sisken (Carduelis xanthogastra)
  • Sortsisken (Carduelis atrata)
  • Kordiller sisken (Carduelis uropygialis)
  • Guldsisken (Carduelis tristis)
  • Mexicosisken (carduelis psaltria)
  • Pragtsisken (Carduelis lawrencei)
  • Hispaniolasisken (Carduelis dominicensis)
  • Stillits (Carduelis carduelis)
  • Hvidsisken (Carduelis hornemanni)
  • Gråsisken (Carduelis flammea)
  • Bjergirisk (Carduelis flavirostris)
  • Tornirisk (Carduelis cannabina)
  • Yementornirisk (Carduelis yemenensis)
  • Somalitornirisk (Carduelis johannis)
  • Fjeldrosenfinke (Leucosticte nemoricola)
  • Mørkhovedet rosenfinke (Leucosticte brandti)
  • Sillems rosenfinke (Leucosticte sillemi)
  • Arktisk rosenfinke (Leucosticte arctoa)
  • Gråkronet rosenfinke (Leucosticte tephrocotis)
  • Sort rosenfinke (Leucosticte atrata)
  • Coloradorosenfinke (Leucosticte australis)
  • Brillerosenfinke (Callacanthis burtoni)
  • Karmoisinfinke (Rhodopechys sanguinea)
  • Ørkendompap (Rhodopechys githaginea)
  • Mongolsk ørkendompap (Rhodopehcys mongolica)
  • Ørkenfinke (Rhodopechys obsoleta)
  • Langhalet rosenfinke (Uragus sibiricus)
  • Himalayarosenfinke (Carpodacus rubescens)
  • Mørk rosenfinke (Carpodacus nipalensis)
  • Purpurrosenfinke (Carpodacus purpureus)
  • Karmindompap (Carpodacus erythrinus)
  • Rødkronet rosenfinke (Carpodacus cassinii)
  • Husfinke (Carpodacus mexicanus)
  • Pragtrosenfinke (Carpodacus pulcherrimus)
  • Eosrosenfinke (Carpodacus eos)
  • Rødbrynet rosenfinke (Carpodacus rodochrous)
  • Vinrød rosenfinke (Carpodacus vinaceus)
  • Brun rosenfinke (Carpodacus edwardsii)
  • Sinai karmindompap (Carpodacus synoicus)
  • Rosenfinke (Carpodacus roseus)
  • Båndrosenfinke (Carpodacus trifasciatus)
  • Pletvinget rosenfinke (Carpodacus rodopeplus)
  • Hvidbrynet rosenfinke (Carpodacus thura)
  • Bjergrosenfinke (Carpodacus rhodochlamys)
  • Stribet rosenfinke (Carpodacus rubicilloides)
  • Stor rosenfinke (Carpodacus rubicilla)
  • Rosenbrystet rosenfinke (Carpodacus puniceus)
  • Tibetrosenfinke (Carpodacus roborowskii)
  • Boninfinke (Chaunoproctus ferreorostris) uddød
  • Krognæb (Pinicola enucleator)
  • Rødstrubet krognæb (Pinicola subhimachalus)
  • Skarlagenfinke (Haematospiza sipahi)
  • Stor korsnæb (Loxia pytyopsittacus)
  • Skotsk korsnæb (Loxia scotica)
  • Lille korsnæb (Loxia curvirostra)
  • Hvidvinget korsnæb (Loxia leucoptera)
  • Grå dompap (Pyrrhula nipalensis)
  • Hvidøret dompap (Pyrrhula leucogenis)
  • Orangedompap (Pyrrhula aurantiaca)
  • Rustdompap (Pyrrhula erythrocephala)
  • Gråhovedet dompap (Pyrrhula erythaca)
  • Kernebider (Coccothraustes coccothraustes)
  • Gulnæbbet kernebider (Eophona migratoria )
  • Maskekernebider (Eophona personata)
  • Sortgul kernebider (Mycerobas icteriodides)
  • Pirolkernebider (Mycerobas affinis)
  • Pletvinget kernebider (Mycerobas melanozanthos)
  • Hvidvinget kernebider (Mycerobas carnipes)
  • Aftenkernebider (Hesperiphona vespertina)
  • Hættekernebider (Hesperiphona abeillei)
  • Gulnakket finke (Pyrrhoplectes epauletta)
Finker (Fringillidae), en familie af spurvefugle med en mængde arter, hvis kendetegn er det korte, stærke, kegledannede næb, der ganske vist hos nogle slægter er særlig omformet, idet korsnæb har over- og undernæb krydset, og krognæb har næbbet næsten rovfugleagtigt. I øvrigt regnes begrænsningen af finker yderst forskellig af de forskellige systematikere, og det er derfor vanskeligt at angive, hvor mange slægter og arter der hører herhen.

Finker er udbredt over hele kloden, undtagen Australien. En stor del af de nordiske landes almindeligste småfugle hører til dem. Blandt de mest kendte udenlandske finker er den vilde kanariefugl og kardinalerne fra Nordamerika.

Finker er mest frøædende fugle, lever dog også for en del af insekter, larver og bær; de holder til i træer og bygger her deres kunstfærdige reder; de fleste arter er gode sangere.

Men finkenavnet (der stammer fra bogfinkens lyd »pink« eller »fink«) knyttes også til en del andre fugle. Væverfinker kaldes således en stor gruppe af fugle, hvortil hører nogle af de hyppigst holdte tropiske burfugle.