LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Hedelærke
Hedelærke

Hedelærke
Klassifikation:
Art:
Lullula arborea
Fakta:
Levested
 - geografi
 - biotop

Sydlige egne af Europa
Lyngbevoksede egne
FødeInsekter, frø
Vægt
 - ved fødslen
25-35 gram
 
Længde
 - vingefang
13-15 cm
27-30 cm
Levealder år
Kønsmoden
Rugetid
Æg
 - normalt
 - min/max

12-15 dage

3-5
 
Hedelærken (skovlærke, lynglærke), norsk trælærke, (Lullula arborea), er noget mindre end sanglærken (vinge 92 millimeter, hale 48 millimeter, løb 42 millimeter), hvilken den i øvrigt ligner meget; den adskilles let fra den, navnlig i flugten ved den meget kortere hale, hvis 3 yderste fjer har en trekantet, hvid plet på spidsen. Fjerene på issen danner en rund top, nedad begrænset af en hvidgul ring. De små vingedækfjer har rustgule kanter, hvorved der på vingen fremkommer iøjnefaldende lyse pletter.

Hedelærken bebor især de sydligere egne af Europa, er ingensteds talrig. I Norge yngler den kun i landets allersydligste del, er af og til truffet på Vestkysten. I Danmark yngler den sparsomt i Jyllands hedeegne, kun sjælden på Øerne; i træktiderne ses den af og til over hele landet enkeltvis eller i flokke.

Hedelærken er i Norden en trækfugl, der kommer i marts, drager bort i september-oktober; den bebor helst ufrugtbare, lyngbevoksede egne, men altid i nærheden af skov, som den også holder sig nær under trækket. Hyppigere end de fleste andre lærker ses den i træer, fra hvis top den ofte lader høre sin smukke fløjtende sang, der i skønhed langt overgår sanglærkens.

Reden bygges på jorden, indeholder i april-maj 3-5 æg, 20-22 millimeter lange, 15-16 millimeter brede, på rødlighvid grund bedækkede med talrige fine, brunlige prikker. Ungerne forlader reden efter cirka 10-12 dage og bliver fodret af begge køn.