LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Kanariefugl
Kanariefugl
Klassifikation:
Art:
Serinus canaria
Kanariefugl er en lille gulgrøn finkefugl som er udbredt på Kanarieøerne, Azorerne og Madeira. Kanariefugle holdes idag ofte i bur og er populære da de let kan forplante sig og er gode sangfugle.

Udseende
Kanariefuglen er som sagt gulgrøn, men der findes en lang række farvenuancer. Den oprindelige fugl var for hannes vedkommende gylden olivengrøn i hovedet, på struben og brystet. En askegrå nuance dækker dens nakke, halssider og øredækfjer. Halen er sammen med vingerne mere lys olivengrøn, men med en brunlig tone. Hannens næb er lyst hornfarvet. Hunnen ligner hannen, men den er mere grålig og undertiden har den også et mere gult hoved.
Den opdrættede kanariefugl findes i utallige farvenuancer fra lysegule til orangerøde.
Kanariefuglen bliver op til cirka 17 centimeter lang.

Føde
Den vilde kanariefugl lever hovedsagelig af frø, mens den opdrættede kanariefugl ofte fodres med specielle kanariefrøblandinger, grønt og blødfoder.

Forplantning
Kanariefuglen bliver cirka 10 år gammel. Opdrættede fugle er set blive helt op til 15 år, mens vilde fugles gennemsnitlige levealder er lavere end de 10 år.

Levevis
Den vilde kanariefugl ses ofte ved plantager, træer og buske. Den er specielt glad for frodigt kuperet landskab, helst under 1500 meters højde.

Klassifikation
Kanariefuglen er en del af siskener-, irisker- og korsnæbfuglene, hvor den indgår sammen med for eksempelvis gulnakket finke, dompap, gulirisk og tornirisk

Specielle evner
Det er hannen som synger hos kanariefuglene. Dens stemme er smukt klingende med en serie af triller og fløjt.

Vidste du det om kanariefuglen?
Verdens første og eneste kanariefuglemuseum er åbnet i Harzen. Det er beliggende i den lille by St. Andreasberg, hvor man har haft tradition for opdræt af kanariefugle siden 1485.

Kanariefuglen har være anvendt som minearbejdernes måske vigtigste livline. Fuglen blev taget med ned under jorden og hvis den faldt ned af sin pind, så vidste arbejderne, at der var en gaslækage og kunne derfor nå ud af minen før gassen eventuelt eksploderede eller forgiftede arbejderne.

Kanariefuglen er en vigtigt del af H.C. Andersens historie om den fattige kone og den lille kanariefugl.