LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Mejser
Mejser

Musvit
Klassifikation:
Arter:
  • Akaciemejse (Parus cinerascens)
  • Amerikansk fyrremejse (Parus atricapillus)
  • Amerikansk topmejse (Parus wollweberi)
  • Azurmejse (Parus cyanus)
  • Bjergmejse (Parus gambeli)
  • Blåmejse (Parus caeruleus)
  • Broget mejse (Parus varius)
  • Brunbuget mejse (Parus rubidiventris)
  • Brunmejse (Parus davidi)
  • Carolinamejse (Parus carolinensis)
  • Fyrremejse (Parus montanus)
  • Mexicomejse (Parus sclateri)
  • Hvidbrynet mejse (Parus superciliosus)
  • Lapmejse (Parus cinctus)
  • Canadamejse (Parus hudsonicus)
  • Kastanierygget mejse (Parus rufescens)
  • Himalayamejse (Parus melanolophus)
  • Sortmejse (Parus ater)
  • Gulbuget mejse (Parus venustulus)
  • Pragtmejse (Parus elegans)
  • Palawanmejse (Parus arnabilis)
  • Topmejse (Parus cristatus)
  • Gråstrubet topmejse (Parus dichrous)
  • Hvidskuldret sodmejse (Parus guineensis)
  • Hvidvinget sodmejse (Parus leucomelas)
  • Sodmejse (Parus niger)
  • Hvidbuget sodmejse (Parus albiventris)
  • Etiopisk mejse (Parus leuconotus)
  • Skifermejse (Parus funereus)
  • Sorthovedet mejse (Parus rufiventris)
  • Kanelbuget mejse (Parus pallidiventris)
  • Kanelstrubet mejse (Parus fringillinus)
  • Albertinemejse (Parus fasciiventer)
  • Somalimejse (Parus thruppi)
  • Miombomejse (Parus griseiventris)
  • Kapmejse (Parus afer)
  • Musvit (Parus major)  
  • Turkestanmejse (Parus bokharnsis)
  • Grønrygget musvit (Parus monticolus)
  • Hvidnakket mejse (Parus nuchalis)
  • Kongemejse (Parus xanthogenys)
  • Gulkindet kongemejse (Parus spilonotus)
  • Grå topmejse (Parus inornatus)
  • Gulbrystet azurmejse (Parus flavipectus)
  • Hvidpandet mejse (Parus semilarvatus)
  • Løvmejse (Sylviparus modestus)
  • Sumpmejse (Parus palustris)
  • Sørgemejse (Parus lugubris)
  • Sorttoppet gråmejse (Parus atricristatus)
  • Sortbrystet mejse (Parus rufonuchalis)
  • Sultanmejse (Melanochlora sultanea)
  • Taiwanmejse (Parus holsti)
  • Toppet topmejse (Parus bicolor)
Mejser (Paridae) er en familie af små spurvefugle, i udseende nærmest lignende finkegruppen. Næbbet er kort og kegledannet, kløerne ret lange, skarpe og forholdsvis kraftige, vingerne temmelig korte. Farvetegningen er oftest livlig, i alt væsentligt ens for han og hun, ens sommer og vinter, ligesom hos de fleste arter er ungerne meget lig de gamle.

Mejser er udbredte i alle klodens egne undtagen i de arktiske regioner og i Sydamerika.

Mejsernes føde består af insekter, deres larver og æg, i mindre grad af bær og frø; nogle arter æder gerne kød. De opholder sig og søger føden fortrinsvis i træer; her hopper de overalt rastløst omkring, klamrer sig lige let fast til stammen og til tynde, svajende grene, gennemsøger ustandselig barken og træknopperne efter insekter og deres æg. Større frø holder de fast med kløerne, mens de hakker dem itu med næbbet.

Det er livlige, urolige, stridbare fugle, der dog uden for yngletiden søger selskab både med fugle af deres egen familie og andre; deres stemme lader de ofte høre hele året igennem, de fleste arter synger i parringstiden en ubetydelig sang. Reden bygges oftest i et træhul, som nogle arter selv hugger; æggene, der lægges i ret stort tal, ruges af både han og hun; der lægges normalt 2, undertiden 3 kuld. Mejser er stand- eller strøgfugle, der om vinteren trodser selv streng kulde.

Den hyppigste og bedst kendte af danske mejser er musvitten (Parus major)