LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Råge
Råge

Råge
Klassifikation:
Art:
Corvus frugilegus
(Carl von Linné, 1758)
Udbredelse:

Råge
Rågen (kornkrage, blåråge, norsk: Blaakraake) (Corvus frugilegus) er af størrelse som kragen, lidt slankere med tyndere næb og spidsere vinger; farven er sort med stærk blålig glans. Hos de gamle fugle er hele partiet om næbroden hvidt og nøgent, mens fjer her findes hos den unge fugl i første dragt.

Rågen er udbredt som ynglefugl over en stor del af Mellemeuropa og Centralasien, men går ikke langt mod nord. Norge besøger den årlig, men kun få yngler der; også til Færøerne og Island strækker dens strejftog sig, men den yngler der ikke. I Danmark er rågen udbredt over de fleste egne af landet, hyppigst på øerne, hvor dens tal synes at tiltage. I hårde vintre trækker den bort, men kommer tilbage ved det første tegn til forår; den søger da straks til ynglepladserne, oftest lunde og småskove, hvor den selskabelige fugl yngler kolonivis; i få tæt ved hinanden stående træer kan der træffes reder i hundredevis; selv i træer midt i tæt bebyggede byer kan dens rede findes. Æggene ligner kragens, er lidt mindre.

Efter yngletiden samler fuglene sig ofte i vældige skarer, der søger føde på markerne; føden består for en stor del af insekter og larver, og ingen blandt dens slægtninge følger ploven så trofast som rågen; dog tager den også gerne korn, kartofler og lignende på marken.

Ved ynglepladserne er den ofte mindre velset på grund af den »utålelige larm, som opstår af de stadig skrigende skarer. Ungerne er flyvefærdige i sidste halvdel af maj. De er i modsætning til de fleste andre ravnefugle ret velsmagende.