LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside           Danmark            Danmarks dyreverden           Danmarks dagsommerfugle           Dagsommerfugle        


Kirsebærtakvinge
Kirsebærtakvinge

Voksen, Anticoli (Italien)
Klassifikation:
Art:
Nymphalis polychloros
(Carl von Linné, 1758)
Fakta:
Levested
 - Geografi
 - Biotop

?
Skove og krat
Larvens fødeElm, poppel, pil og andre løvtræer samt frugttræer
Længde
 - vingefang
? cm
56-68 mm
Kirsebærtakvingen Nymphalis polychloros er en dagsommerfugl i familien af takvinger.

Udbredelse
Kirsebærtakvingen er en sjældenhed i Danmark i dag, men omkring 1940 var der så mange at de sås som skadedyr i villahaver omkring København. Siden 1987 er sommerfuglen kun fundet en enkelt gang på Bornholm. Måske hænger dens forsvinden blandt andet sammen med at Danmark ligger på dens nordligste udbredelsesgrænse samt den udbredte elmedød og brugen af sprøjtemidler i frugthaver. Man kan være heldig at møde kirsebærtakvingen fra slutningen af juni til og med september i skove og krat med små lysninger, hvor værtsplanterne elm, pil, bævreasp og fuglekirsebær findes. Sommerfuglen kan ses i indtil 1.500 meter over havets overflade.

Udseende
Kirsebærtakvingen er en forholdsvis stor sommerfugl med et vingefang omkring 56-68 millimeter. Den ligner i første omgang nældens takvinge, men kan kendes på de fire sorte pletter på forvingen, og de manglende blå pletter langs forvingesømmen. Herudover er kirsebærtakvingen noget større end nældens takvinge. Sværere er det at kende den fra de sjældne sommerfugle, det hvide L og østlig takvinge. Det hvide L har en snehvid plet ved forvingekanten, men den østlige takvinge er uhyre svær at skelne i naturen. Kun farven på benene er et sikkert tegn, der adskiller de to arter. Kirsebærtakvingen har sorte hår på benene, mens østlig takvinge har gule hår.

Livscyklus
Efter 2-3 uger klækkes ægget omkring maj, når træer og buske får friske blade. Efter en måned er larven udvokset og forpupper sig. Larven er sort med fine, hvide prikker. Den har orange ryg- og sidelinjer samt talrige orangebrune torne. Larverne lever sammen i et fælles spind. Efter 2-3 uger klækkes puppen og den voksne sommerfugl kommer frem. Puppen er en brun hængepuppe som er fæstnet til foderplanten. Kirsebærtakvingen har kun en enkelt generation årligt, det er den voksne sommerfugl, der overvintrer - gerne i hule træer eller i brændestabler.