LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Glatsnog
Glatsnog

Glatsnog
Klassifikation
Art
Coronella austriaca
Glatsnogen (Coronella austriaca) er en slange i familien af snoge.

Glatsnogen har 19 rækker af skæl, og disse er altid fuldstændig glatte; bugskinnernes antal er 153-199, og der findes ingen antydning af en kant. Farven er brun med rækker af mørkere småpletter.

Glatsnogen er indtil 75 cm lang; den er udbredt over størstedelen af Europa og en del af Vestasien, og findes for eksempel både i det sydlige Norge, i Mellemsverige og i Tyskland. I Danmark er den kun truffet et par gange, nemlig ved Rørvig i Nordsjælland, ved Hirtshals i Jylland samt muligvis i Fredericia-egnen. Den ynder tørre, solvarme strækninger, dækkede med lyng eller krat, for eksempel bevoksede klitter.

Ved sine langsomme bevægelser og sin brunlige, brogede farvetegning kan den minde noget om hugormen, fra hvilken den dog let kendes ved sine glatte skæl og manglen af det tydelige sorte siksak-bånd ned ad ryggen. Dens næring skal hovedsagelig være små firben og stålorme, kun undtagelsesvis mus.

Glatsnogen føder levende unger, idet den tynde æggeskal sprænges under æglægningen, således at de 15 cm lange unger straks bliver fri.

Fjender
Glatsnogens naturlige fjender er grævlinge, huskatte, musvåger, ildere og hermelinere.