LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Grøn anakonda
Grøn anakonda

Grøn anakonda
Klassifikation
Art
Eunectes murinus
Fakta
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Tropisk Sydamerika
Sump og regnskov
FødePattedyr, krybdyr og fugle
Vægt
 - ved fødslen
op til 250 kg
gram (60 cm lange)
Længde
 - tykkelse
op til 9 meter
som et traktordæk
Levealderop til 50 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - maks20-40 per kuld
100 per kuld
Grøn anakonda (Eunectes murinus) er verdens største slange. Den kan bliver helt op til 9 meter lang. Netpythonen fra Asien kan blive en smule længere men er ikke nær så stærk og opnår ikke samme vægt. Grøn anakonda kan veje helt op til 250 kilogram.

Adfærd
Hunnen hos grøn anakonda er langt større end hannen. Hvorfor er det endnu ikke lykkedes at afsløre.

Det er dog set at hunnen efter en parring kan finde på at spise hannen og dermed opbygge sine egen madreserve til ungerne.

Parringen er generelt et stort udvælgelsesløb, hvor helt op til 12 hanner kæmper om den samme huns gunst. Dette foregår ved at de snor sig omkring hende i helt op til 1 måned.

Til forskel fra mange andre slanger beholder hunanakondaen æggene i sig og føder først når ungerne klækkes.

Føde
Anakondaerne spiser primært pattedyr, krybdyr og fugle. Jo større de bliver jo større bytte jager de også. En fuldvoksen anakonda kan tage dyr som alligatorer, hjorte, tapirer og jaguarer. Et yndet bytte er kaimanen, som den kan bruge flere dage på at nedlægge.

Efter et stort måltid æder anakondaen ofte ikke i flere måneder, og bliver det rigtigt dårligt med jagten kan den overleve i 2 år uden at æde.

Byttet spises i en mundfuld. Grøn anakonda kan udvide sin mund utrolig meget og sagtens spise byttedyr, der er lige så tykke som dens egen krops tykkeste sted.