LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Sort mamba
Sort mamba

Sort mamba
Klassifikation
Art
Dendroaspis polylepis
Sort mamba (Dendroaspis polylepis) er Afrikas største giftslange med en gennemsnitslængde på cirka 2,5 meter, men enkelte kan nå en længde på cirka 4,5 meter. Den sorte mamba er slet ikke sort - navnet kommer af, at slangen er sort på indersiden af munden. Faktisk er slangens yderside gul-grønlig til metalgrå. Den sorte mamba er en af verdens hurtigste slanger med en topfart på 16 til 20 km/t.

Den sorte mamba kan være aggressiv, når den føler sig truet, selv om den normalt vil undgå fare. Den hugger hurtigt, og gifttænderne afgiver cirka 100 milligram gift, hvor den dødelige dosis for et voksent menneske er cirka 10-15 milligram. Giften virker gennem muskellammelse, hvilket standser åndedrættet. Det er muligt at overleve et bid, hvis man får hurtig lægehjælp og en velegnet modgift.

Den befinder sig ofte i træer, hvor den kan være svær at se samt i græs. Dens muskler er så stærke, at den kan rejse sig fra jorden og bide et menneske i ansigtet. Den behøver nemlig kun 1/3 af sin kropslængde for at kunne holde sig oppe. Når den bider, bider den ofte flere gange. Et bid i ansigtet kan dræbe et voksent menneske på under 20 minutter.

Den sorte mamba lægger 12-17 æg ad gangen, og de klækkes på 80-90 dage.

Der findes også en vestlig grøn mamba (Dendroaspis viridis), som ikke er nær så dødelig som sort mamba.