LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Tigerpython
Tigerpython

Tigerpython
Klassifikation
Art
Python molurus
Kuhl 1820
Tigerpythonen (Python molurus) er en af verdens største slanger. Den soler sig om dagen eller hviler sig i en hule eller et andet skjulested. Om natten kryber den rundt og leder efter bytte som fugle, små hjorte og vildsvin eller venter i nærheden af et vandhul, hvor den er sikker på, der kommer dyr. Den sniger sig tæt på sit bytte - slynger sig omkring det - og kvæler det.

Tigerpythonen kan blive næsten 8 meter lang. Det er samtidig en meget muskuløs slange, der dog er helt ufarlig for mennesker, idet den udelukkende lever af mindre pattedyr og fugle.

Tigerpythonen lægger sine æg i en bunke og ruger herefter på dem. Dette gøres ved, at tigerpythonen ruller sin krop rundt om æggene og foretager små muskelsammentrækninger. Hermed øges kropstemperaturen med 7 grader. Dette er anderledes end de fleste andre slanger der skaffer varme til udklækningen ved at grave æggene ned. Der er også slangearter der klækker æggene inde i kropshulen.

Tigerpythonen er på listen over truede dyrearter. Slangens store størrelse og flotte skind har gjort den attraktiv i produktionen af tasker, sko og bælter. Det er i dag ulovligt at købe og anvende tigerpythonen til disse formål, med mindre det er fra opdrættede dyr. Der foregår dog en stor illegal produktion.