LexOpen   - Dit online leksikon

  Forside        


Afrikansk elefant
Afrikansk elefant

Afrikansk elefant
Klassifikation
Arter
Loxodonta africana
Loxodonta cyclotis
Fakta
Levested
 - Geografi
 - Biotop

Afrika
Skov og savanneområder

Udbredelseskort
FødeGræsser, blade
Vægt
 - ved fødslen
op til 6 ton
100-120 kg
Højde
 - skuldrene

han 3,3 m; hun 2,8 m
Levealder60 år
Kønsmoden
Drægtighed
Unger
 - normalt
 - min/max
8-18 år
tæt på 2 år

1
1-2
Den afrikanske elefant er et pattedyr, der i dag opdeles i to arter:

Savanneelefanten (Loxodonta africana)
Skovelefanten (Loxodonta cyclotis)

Betegnelsen afrikansk elefant anvendes dog fortsat i daglig tale som synonym for savanneelefanten.

Udbredelse
Den afrikanske elefant var udbredt over det meste af Afrika, men er gået voldsomt tilbage. Den nuværende bestand menes at være på omkring 300.000-400.000 individer. I 1979 fandtes der 1.200.000 afrikanske elefanter.

Skovelefanten lever i tæt regnskov i det centrale og vestlige Afrika. Savanneelefanten i savanneområder og åben skov i det østlige og sydlige Afrika.

De fleste af elefanterne lever i dag i naturreservateter.

Udseende
Savanneelefanten er den største af alle elefanterne og den med de største ører. Skovelefanten er noget mindre, da den »kun« vejer op til 3,5 tons. Skovelefanten har ører af mellemstørrelsen.

Arterne har en række anatomiske forskelle, blandt andet har skovelefanten i lighed med den asiatiske elefant fem tæer på de forreste fødder og fire tæer på bagfødderne, Savanneelefanten har fire tæer på de forreste fødder og tre på bagfødderne.

Den afrikanske elefant er cirka 6-7 meter lang og vejer op til 6 ton. Hunnen er normalt cirka en ½ meter mindre end hannen og vejer cirka det halve.

Ungen vejer 100-120 kilogram. vejer cirka 900 kilogram når den er seks år gammel. Den er fuldvoksen som 10 årig. en hunelefant føder kun hver 3-4 år.

Alderer er maksimal 60 år i vild tilstand og 80 år i fangenskab.

Halvdelen af alle elefanter dør før de er 15 år gammel og kun 1/5 af alle elefanter når en alder af 30 år.


En af de mest kendte afrikanske elefanter er Jumbo.